Polska gęś owsiana gości głównie na niemieckich stołach, choć Polacy też lubią drób. Producenci nie tracą jednak wiary w siłę reklamy i liczą na wypromowanie gęsiny w naszym kraju – czytamy w „Pulsie Biznesu”.
Gęsina to perełka polskiego mięsa. Branża przygotowuje się do rozpoczęcia sezonu na ten specjał.
Czytaj także:
Rekordowa wartość eksportu serów z Polski
IERiGŻ: ceny żywności wzrosną!
STOP dla niezdrowego jedzenia w szkołach!!
Polacy jedzą śladowe ilości tego mięsa, zdecydowaną większość produkcji znad Wisły konsumują Niemcy. To może się jednak wkrótce zmienić.
W kraju powstaje bowiem Gęsinowy Szlak Kulinarny i mnożą się akcje promujące spożycie gęsiny. Z kolei Gęsi Białej Kołudzkiej poświęcane są nawet… konferencje naukowe.
Źródło: TVP Info,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu