W 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie dwukrotnie dynamiczniej spadł przywóz – podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen. W 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł blisko 513,2 tys. ton, a jego wartość 31,6 mln €.
Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 11 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o ponad 7% do 605 €/t, czyli do około 2,53 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 71% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 691 €/t (-13% r/r), czyli po ~2,9 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 403 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,69 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy, Litwa, Grecja, Łotwa i Węgry, z krajów pozaunijnych Izrael, Rosja i Liban.
W 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie – o 21% do 198,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 24% do 118,1 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 594 €/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Cukier surowy sprowadzano po średnio 564 €/t (~2,36 zł/kg), jego import stanowił połowę zakupów cukru ogółem pod względem ilości. Cukier biały importowano po średnio ~624 €/t (~2,61 zł/kg).
Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 82% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-1% r/r), a z WNP po 589 €/t. Z krajów unijnych kupowano cukier po ~668 €/t (-16% r/r), czyli po około 2,8 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji i Niemiec.
Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy. Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W drugim półroczu sprowadzono jednak zaledwie 54 tys. ton wobec 149,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Czytaj także:
Lider w odchwaszczaniu buraka cukrowego w 2013r
Zaprawianie ziarna zbóż jarych
Żywność drożeje! Co najbardziej?
Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 12% do 365,3 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek.
Trzeba jednak pamiętać, że wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek UE na cele spożywcze może znacząco poprawić zaopatrzenie. Taka decyzja ma zapaść także i dla obecnego sezonu 2013/14. W 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 3% do 314,4 tys. ton i o 14% do 192,5 mln €.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu