GUS opublikował dane, z których wynika, że pogłowie trzody chlewnej w czerwcu 2014 r. wynosiło 11724,1 tys. sztuk i było o 5 proc. większe niż przed rokiem.
– Wzrosła w skali roku liczebność wszystkich grup struktury stada świń, tj. prosiąt, warchlaków, tuczników oraz trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na chów – czytamy w komunikacie GUS.
W stosunku do lipca roku ubiegłego w strukturze pogłowia trzody chlewnej ogółem:
- zmniejszył się udział prosiąt, warchlaków o wadze od 20 do 50 kg i trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej, w tym macior,
- wzrósł udział trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (tuczników).
Na Podkarpaciu najwięcej, w Małopolsce najmniej
Pogłowie świń według stanu w czerwcu 2014 r. w porównaniu z danymi z końca lipca 2013 r. wzrosło w 14 województwach. Największy wzrost o ponad 8 proc. odnotowano w województwach podkarpackim (o 9,8 proc.), łódzkim (o 8,9 proc.) i lubelskim (o 8,3 proc.). Spadek pogłowia świń zarejestrowano w województwach małopolskim (o 10,2 proc.) i dolnośląskim (o 3,6 proc.).
Czytaj także:
Prezes Izb Rolniczych: wielu rolników może zrezygnować z unijnych rekompensat
Znamy już laureatów VIII Rankingu Spółdzielni Mleczarskich!
Rozpoczął się skup buraków cukrowych
Komisarz Ciolos: KE przedstawi nowe propozycje wsparcia dla rolników
ARR: Trwają kontrole u producentów poszkodowanych embargiem
Ceny coraz niższe
Od początku tego roku do czerwca przeciętne ceny 1 kg żywca wieprzowego w skupie wynosiły 4,96 zł i były niższe o 5,9 proc. od notowanych w analogicznym okresie 2013 r., a w obrotach targowiskowych kształtowały się na poziomie 4,94 zł, tj. niższym o 5,4 proc. w porównaniu do przedziału czasowego styczeń – czerwiec roku 2013.
W czerwcu 2014 r. za 1 kg skupionego żywca wieprzowego rolnicy otrzymywali 5,31 zł, tj. o 4,3 proc. mniej niż w czerwcu 2013 r. W obrotach targowiskowych za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom w czerwcu br. 5,05 zł, tj. o 1,4 proc. mniej niż w czerwcu przed rokiem.
PROW da impuls?
Z tych danych wynika, że polscy producenci trzody przestają powoli myśleć o likwidacji hodowli, chociaż ich opłacalność jest nadal bardzo niska. Jak mówił na antenie Polskiego Radia Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS jest nadzieja, że nowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, który będzie od 2015 roku, da impuls do budowy nowych chlewni.
– Potrzebne są chlewnie, które mogą produkować prosięta na rynek w ilości 200 – 300 prosiąt w jednej partii. Założenia PROW-u, które zostały ostatecznie przyjęte, powodują, że będą powstawały chlewnie maksymalnie na 100 – 150 loch. Nie będziemy wówczas konkurować z tymi, którzy produkują prosięta na rynek. Będziemy mieć więcej żywca, produkowanego w cyklu zamkniętym – tłumaczył Blicharski.
Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com
Źródło: GUS