Według Komisji Europejskiej w 2014 r. kraje Wspólnoty wyprodukowały o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc.).
Tymczasem produkcja bydła w „starych” krajach UE obniżyła się o 0,4 proc. (w sztukach spadła o 1,2 proc.). Spadki produkcji w UE- 28 dotyczyły przede wszystkim bydła młodego (-8,6 proc.), wzrosty zaś produkcji wolców (+9,9 proc.).
W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska (+21,7 proc.), a także Estonia, Irlandia, Łotwa i Luksemburg.
Czytaj także:
Zwierzęta łatwiej zakwalifikują się do płatności. KE zmienia przepisy
Koniec kwot mlecznych: Czy unijne mleko podbije rynki światowe?
Największe spadki produkcji odnotowano natomiast we Włoszech (-17,1 proc.), w Bułgarii (-15,8 proc.), Grecji (-8,2 proc.), na Słowacji (-7,2 proc.), w Chorwacji (-6,1 proc.), Portugalii (-5,1 proc.), Austrii (-2,5 proc.), Słowenii (-1,7 proc.) oraz w Holandii (-1,2 proc.).
Źródło: FAMMU/FAPA, fot. flickr.com/Global Panorama