Średnia cena jabłek w skupie na eksport w październiku br. wyniosła 0,92 zł/kg i była o 77 proc. wyższa niż przed rokiem – informuje BGŻ BNP PARIBAS.
Należy jednak zwrócić uwagę, że ceny te są i tak niższe o 4 proc. niż w sezonie 2013/2014.
Rynek jabłek ustabilizował się po zdecydowanie niekorzystnym cenowo sezonie poprzednim. Mimo to, w ocenie analityków BGŻ BNP PARIBAS, wciąż odczuwalne są konsekwencje niższego popytu eksportowego, stąd pomimo prognozowanej mniejszej podaży jabłek w kraju, a także na pozostałych rynkach Unii, ceny jabłek notują niższe poziomy niż w dwóch sezonach poprzedzających embargo.
– Przyczyn wzrostu cen można upatrywać natomiast w prawdopodobnie mniejszej skłonności do sprzedaży jabłek przez producentów tuż po zbiorach niż w sezonie poprzednim. Do tego mogą przekonywać zmiany jakie zaszły na rynku jabłek w sezonie poprzednim (silny wzrost cen w końcówce sezonu) – czytamy w cotygodniowym raporcie BGŻ BNP PARIBAS.
Czytaj także:
IERiGŻ: w grudniu wzrosną ceny żywności. Będą wyższe niż przed rokiem
Poprawiła się również sytuacja w segmencie jabłek do przetwórstwa. Ma to bezpośredni wpływ na ceny jabłek deserowych. Za kilogram jabłek do przetwórstwa w październiku 2015 roku sadownicy otrzymali średnio 0,51 zł/kg. To 2,8-krotnie więcej niż rok wcześniej.
Jak informują bankowi analitycy, pozytywnie na rynek wpływa także możliwość wycofania części produkcji z rynku.
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj