Wpływ żywności organicznej na zdrowie był tematem dyskusji ekspertów i europosłów na seminarium zorganizowanym przez unijny Zespół ds. Oceny Rozwiązań Naukowych i Technologicznych (STOA). Potrzebne są dalsze badania, by stwierdzić, czy żywność organiczna wpływa korzystnie na zdrowie, jednak sam styl życia z tym związany należy ocenić pozytywnie – zauważyła większość uczestników. 55 proc. użytkowników Twittera, którzy wzięli udział w sondzie, stwierdziło, że nie preferuje takiej żywności.
Bio, eko, organiczna – te wszystkie określenia odnoszą się do żywności pochodzącej ze zrównoważonej uprawy i wytworzonej w sposób, który nie wpływa negatywnie na środowisko, zdrowie ludzkie, roślinność i dobrostan zwierząt.
Obecnie trwają prace nad nowelizacją przepisów o produkcji i etykietowaniu żywności organicznej. Negocjatorzy PE chcą dostosowanych kontroli oraz kontroli w gospodarstwach produkujących taką żywność.
Pomimo kryzysu gospodarczego oraz faktu, że żywność organiczna jest przeważnie droższa, w 2013 roku rynek ten wzrósł o 6%. Niemcy, Francja, Wielka Brytania oraz Włochy są największymi konsumentami tej żywności w UE, a Włochy, Hiszpania i Polska – największymi producentami.
Poseł Momchil Nekov (S&D, Bułgaria), który przewodniczył spotkaniu, stwierdził, że “żywności organicznej powinno poświęcić się więcej uwagi w debacie publicznej, bo stanowi inwestycje w zdrowie publiczne”.
Eksperci zgodzili się, że konkretny wpływ żywności organicznej na zdrowie człowieka wymaga dalszych badań, ale przyznali, że konsumenci, którzy po nią sięgają, częściej zwracają uwagę na kwestie związane ze zdrowiem.
“Nie ma naukowych dowodów, że żywność organiczna ma większą wartość odżywczą niż ta konwencjonalna” – powiedział Bernhard Watzl z Max Rubner-Institut in z Niemczech. Należy jednak przyznać, że to „ekopodejście” ma pozytywny wpływ na zdrowie: konsumenci sięgający po ekożywność spożywają więcej owoców, warzyw, pełnego ziarna i orzechów niż ci, którzy po nią nie sięgają – podkreślili Axel Mie z Swedish University of Agricultural Sciences i Johannes Kahl z holenderskiego Food Quality & Health Association.
Czytaj także:
Niskie ceny skupu jabłek przemysłowych. Sadownicy proszą o interwencję ministra
Z drugiej strony Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśniła, w jaki sposób żywność organiczna może być korzystniejsza dla zdrowia ludzi i zwierząt od tej konwencjonalnej. Badaczka podkreśliła, że są znaczące różnice między systemami hormonalnymi i odpornościowymi zwierząt karmionych żywnością organiczną i nieorganiczną, zwłaszcza zaczynając od drugiego pokolenia.
Zdaniem Rembiałkowskiej badania nad zwierzętami wskazują na większą płodność i niższą śmiertelność przy narodzinach oraz silniejszy układ odpornościowy u zwierząt karmionych organiczną paszą. "Z badań wynika ponadto, że szczury wybierają cześciej organiczną karmę, jeśli oferuje się im wybór między taką a zwykłą" – wyjaśniła Rembiałkowska.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Ted Eyton