Eksperci: Potrzeba dalszych badań, by stwierdzić, czy żywność organiczna jest korzystna dla zdrowia

Wpływ żywności organicznej na zdrowie był tematem dyskusji ekspertów i europosłów na seminarium zorganizowanym przez unijny Zespół ds. Oceny Rozwiązań Naukowych i Technologicznych (STOA). Potrzebne są dalsze badania, by stwierdzić, czy żywność organiczna wpływa korzystnie na zdrowie, jednak sam styl życia z tym związany należy ocenić pozytywnie – zauważyła większość uczestników. 55 proc. użytkowników Twittera, którzy wzięli udział w sondzie, stwierdziło, że nie preferuje takiej żywności.

 

\"rolnictwo,

Bio, eko, organiczna – te wszystkie określenia odnoszą się do żywności pochodzącej ze zrównoważonej uprawy i wytworzonej w sposób, który nie wpływa negatywnie na środowisko, zdrowie ludzkie, roślinność i dobrostan zwierząt.

Obecnie trwają prace nad nowelizacją przepisów o produkcji i etykietowaniu żywności organicznej. Negocjatorzy PE chcą dostosowanych kontroli oraz kontroli w gospodarstwach produkujących taką żywność.

Pomimo kryzysu gospodarczego oraz faktu, że żywność organiczna jest przeważnie droższa, w 2013 roku rynek ten wzrósł o 6%. Niemcy, Francja, Wielka Brytania oraz Włochy są największymi konsumentami tej żywności w UE, a Włochy, Hiszpania i Polska – największymi producentami.

Poseł Momchil Nekov (S&D, Bułgaria), który przewodniczył spotkaniu, stwierdził, że “żywności organicznej powinno poświęcić się więcej uwagi w debacie publicznej, bo stanowi inwestycje w zdrowie publiczne”.

Eksperci zgodzili się, że konkretny wpływ żywności organicznej na zdrowie człowieka wymaga dalszych badań, ale przyznali, że konsumenci, którzy po nią sięgają, częściej zwracają uwagę na kwestie związane ze zdrowiem.

“Nie ma naukowych dowodów, że żywność organiczna ma większą wartość odżywczą niż ta konwencjonalna” – powiedział Bernhard Watzl z Max Rubner-Institut in z Niemczech. Należy jednak przyznać, że to „ekopodejście” ma pozytywny wpływ na zdrowie: konsumenci sięgający po ekożywność spożywają więcej owoców, warzyw, pełnego ziarna i orzechów niż ci, którzy po nią nie sięgają – podkreślili Axel Mie z Swedish University of Agricultural Sciences i Johannes Kahl z holenderskiego Food Quality & Health Association.

Czytaj także:
Niskie ceny skupu jabłek przemysłowych. Sadownicy proszą o interwencję ministra

Z drugiej strony Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśniła, w jaki sposób żywność organiczna może być korzystniejsza dla zdrowia ludzi i zwierząt od tej konwencjonalnej. Badaczka podkreśliła, że są znaczące różnice między systemami hormonalnymi i odpornościowymi zwierząt karmionych żywnością organiczną i nieorganiczną, zwłaszcza zaczynając od drugiego pokolenia.

Zdaniem Rembiałkowskiej badania nad zwierzętami wskazują na większą płodność i niższą śmiertelność przy narodzinach oraz silniejszy układ odpornościowy u zwierząt karmionych organiczną paszą. "Z badań wynika ponadto, że szczury wybierają cześciej organiczną karmę, jeśli oferuje się im wybór między taką a zwykłą" – wyjaśniła Rembiałkowska.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Ted Eyton

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,619ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE