UE: opracowano nowy system kontroli jakości mięsa

Zespół UE opracował systemy kontroli oparte na technologiach informatycznych i metodach zarządzania w celu poprawy jakości mięsa w Europie. System umożliwia monitorowanie poziomu dioksyn obecnych w całym łańcuchu dostaw, np. pozwala na ocenę zdrowia stada i zarządzanie nim przy pomocy badań krwi, a jednocześnie wspomaga w podejmowaniu decyzji.

 

\"rolnictwo,
 

Europejski przemysł mięsny musi zostać zmodernizowany. Aby to osiągnąć, zgodnie z niektórymi opiniami, przemysł musi zacząć stosować łańcuch dostaw sterowany popytem oraz wprowadzać nowe technologie w zakresie bezpieczeństwa.

Finansowany ze środków UE projekt QUARISMA (Quality and risk management in supply chains) ma na celu opracowanie i wprowadzenie niezbędnych zmian. Podstawowym celem było podniesienie jakości poprzez zastosowanie podejścia opierającego się na zarządzaniu technologią w zakresie innowacji i kontroli ryzyka. Do innych celów należało wspomaganie wymiany wiedzy pomiędzy osobami z branży oraz usprawnienie efektywności prowadzonych badań. Cele osiągnięto poprzez programy tymczasowej wymiany kadry oraz inne wymiany. Prace konsorcjum złożonego z dziewięciu członków trwały przez cztery lata do sierpnia 2013 r.

Prace rozpoczęto od analizy czterech niemieckich przedsiębiorstw mięsnych, którym udało się wdrożyć systemy łańcucha dostaw. Badanie pokazało, w jaki sposób wprowadzenie takich systemów doprowadziło do poprawy sytuacji. W ramach powiązanych prac porównano systemy zarządzania zdrowiem świń w trzech krajach, co pozwoliło na opracowanie sugestii dotyczących harmonizacji systemów. W ramach projektu QUARISMA opracowano także narzędzie do wspierania podejmowania decyzji w celu zapewnienia wydajnych kosztowo sposobów monitorowania poziomu dioksyn w całych łańcuchach dostaw. Ustalono również, że najbardziej efektywnymi punktami wykrywania są wytwórnie pasz.

Konsorcjum zbadało potencjalny wpływ zastosowania technologii informatycznych w zakresie zarządzania jakością. Jako przykładu potencjalnego kryzysu użyto klasycznego pomoru świń. Zespół dostosował ogólny model zaangażowania i wymiany do specyficznego dla przemysłu modelu prototypowego. W ramach tego modelu zacieśniono współpracę sektorów publicznych i prywatnych oraz usprawniono komunikację w sytuacjach kryzysowych.

Czytaj także:
Mięso i jaja z Ukrainy trafią do UE bez ceł

Kolejną innowacją była ocena zdrowia stada poprzez badania krwi. Opracowano wskaźnik serologiczny, który wspomógł podejmowanie decyzji dotyczących kontroli jakości oraz który został wdrożony przez niemieckie stowarzyszenie hodowców.

Przedstawiono również koncept mikrobiologiczny utworzony w celu kontroli zagrożeń i ograniczenia ryzyka w całym łańcuchu dostaw. Zespół projektu wdrożył system zarządzania zdrowiem zwierząt w gospodarstwie umożliwiający identyfikację stad o pogorszonym stanie zdrowia. W ramach projektu opracowano program szkoleniowy akredytowany przez niemieckie władze oraz mający na celu restrukturyzację i modernizację kierunków studiów w tej dziedzinie na europejskich uczelniach. Zespół projektu opisał swoje osiągnięcia w książce wydanej w językach niemieckim i angielskim.

Program QUARISMA sprzyja efektywnej współpracy pomiędzy podmiotami z branży produkcji mięsa w Europie. W ramach projektu opracowano systemy do zarządzania łańcuchami dostaw zapewniające większą jakość wytwarzanego mięsa.

Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com/majakds

Źródło: CORDIS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,362ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Prezydent podpisał ustawę o wstrzymaniu sprzedaży ziemi państwowej

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawą o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu. Ustawa przedłuża zakaz sprzedaży państwowej ziemi o 5 lat do 30...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE