Źródła pasz białkowych: przemysł olejarski

Z powodu tegorocznej suszy, hodowcy bydła stoją przed realnym zagrożeniem, niedoboru paszy dla swoich zwierząt. Z powodu braku opadów, ucierpiały m.in. użytki zielone. W gospodarstwach, które opierały dawkę pokarmową dla bydła na kiszonkach z traw istnieje duży niedobór białka w dawce. Istotnym źródłem pasz białkowych, które może pomóc w tym trudnym okresie, jest przemysł rolno-spożywczy.

 

\"rolnictwo,

 

Źródłem najszerzej stosowanych pasz, będących ubocznymi produktami przemysłu rolno-spożywczego jest przemysł olejarski. To z tej gałęzi przemysłu otrzymujemy poekstrakcyjnych śrut z m.in. soi, rzepaku oraz słonecznika. Są one ubocznym produktem powstającym w procesie ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych, przy użyciu rozpuszczalników. Zwykle śruty są dodatkowo toastowane, czyli prażone. Obróbka termiczna unieczynnia substancje antyżywieniowe znajdujące się w śrutach.

Poekstrakcyjna śruta sojowa
Poekstrakcyjna śruta sojowa, obecna jest na naszym rynku pasz dla zwierząt od wielu lat. Jej główną zaletą jest to, że charakteryzuje się wysoka zawartością białka (45 – 55 % s.m.), o wysokiej wartości biologicznej (wysoka zawartość aminokwasów: lizyny oraz tryptofanu). Dodatkowym atutem w przypadku karmienia śrutą sojową przeżuwaczy jest fakt, że większość jej białka przechodzi nienaruszona przez żwacz (białka by-pass). 
Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty sojowej zawierającej 46 proc. białka to: JPM – 1,02, BTJN – 316 g, BTJE – 219 g. Aktualnie cena poekstrakcyjnej śruty sojowej jest na poziomie ok. 1400 zł/t. Do tej ceny należy doliczyć koszt transportu z portu w Gdańsku. Jak przewidują analitycy, cena poekstrakcyjnej śruty sojowej może w najbliższych miesiącach spadać, w ślad za spadkami ceny ziarna soi.

Poekstrakcyjna śruta, makuchy i ekspelery rzepakowe
Na polskim rynku, szeroko dostępną paszą pochodzącą z przemysłu olejarskiego jest poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Zawiera ona ok. 35 – 38 proc. białka. Jest to białko rozkładające się w żwaczu w ok. 75 %. Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty rzepakowej zawierającej 35 % białka to: JPM – 0,95; JPŻ – 0,89; BTJN – 225 g;  BTJE – 143 g. Śruta rzepakowa zawiera większą ilość aminokwasów siarkowych (metionina i cystyna), lecz mniej lizyny, w stosunku do śruty sojowej.

Podczas pozyskiwania oleju z nasion rzepaku, otrzymuje się również makuchy i ekspelery. Są one otrzymywane podczas wytłaczania oleju za pomocą pras. Makuchy otrzymywane są w wyniku  tłoczenia oleju w mechanicznych bądź hydraulicznych prasach, natomiast ekspelery powstają podczas wyciskania oleju na prasach wrzecionowych lub ślimakowych. Należy mieć na uwadze fakt, że makuchy zawierają ok. 8 – 12 % tłuszczu, natomiast ekspelery ok. 5 proc.

Źródło: Bukaciarnia.pl, fot. flickr.com/ Terinea IT Suppor

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics