Od wielu lat obserwujemy niebezpieczny wzrost konsumpcji zasobów naturalnych ponad poziom jaki Ziemia może odtworzyć. W 2015 roku była to data 13 sierpnia. Od tego dnia wykorzystywaliśmy zasoby naturalne „na kredyt”. Wzrost liczby ludności i wzrost zapotrzebowania na żywność staje się nie lada wyzwaniem dla przemysłu rolno-spożywczego.
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy osób i firm zainteresowanych rozwojem rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Zadanie to traktujemy jako naszą misję.
Rolnictwo zrównoważone definiujemy jako sposób produkcji, w którym zawarte są:
- dbałość o stan środowiska naturalnego,
- rozwijanie i realizacja potrzeb społecznych,
- zagwarantowanie godziwego wynagrodzenia dla rolnika.
Zadanie rozwoju rolnictwa zrównoważonego wśród rolników traktujemy jako wyzwanie dla wszystkich uczestników łańcucha dostaw żywności. Dlatego w szeregach Stowarzyszenia reprezentowane są różnorodne branże produkcji żywności od producentów środków produkcji, dystrybucji środków produkcji dla rolników, rolników i firm przetwórstwa żywności. Każda z tych branż ma swą rolę do spełnienia w rozwoju zrównoważonej produkcji żywności.
Rolnictwo zrównoważone to wybór, ale i konieczność dla rolników.
Główny celem Stowarzyszenia „ASAP” jest wspólna akcja informacyjna skierowana do rolników i pracowników firm sektora rolnego o zasadach i korzyściach wynikających z rozwoju rolnictwa zrównoważonego.
W ramach realizacji działań statutowych współpracujemy z gospodarstwami rolnymi, które zdecydowały o rozwijaniu zrównoważonej produkcji rolnej. Jest to wybór, ale i obowiązek rolników wynikający między innymi z wymagań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej jak choćby zasad wzajemnej zgodności, ale również standardów produkcji wymaganych przez firm przetwórstwa rolno spożywczego.
W trakcie współpracy z rolnikami przekonujemy, że:
- Rolnictwo zrównoważone jest możliwe w każdym gospodarstwie.
- Rolnictwo zrównoważone to długoterminowy proces dostosowawczy gospodarstwa.
- Rolnictwo zrównoważone wymaga rozwoju kompetencji rolników.
Decyzja rozwoju rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym wiąże się niejednokrotnie ze zmianą dotychczasowego sposobu produkcji. Działania Stowarzyszenia „ASAP” skierowane do rolników opierają się na rozwój kompetencji rolnika jako zarządzającego gospodarstwem rolnym.
Czytaj także:
Powrót do przeszłości. Podstawowy warsztat pracy rolnika – gleba
Pomagamy rolnikom w identyfikacji potrzeb rozwojowych i realizujemy programy szkoleń i audytów dopasowanych do indywidualnych potrzeb.
Do współpracy z rolnikami wykorzystujemy narzędzia i doświadczenie wielu firm i organizacji :
- Lista Kontrolna tj. zestaw wskaźników jakościowych do określania poziomu zaawansowania zasad rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym (opracowanie opiera się na FSA.2.0 Sustainable Agriculture Initiative Platform).
- Model kompetencyjny dla rolnika realizującego zasady rolnictwa zrównoważonego. Model ten został opracowany dla potrzeb Stowarzyszenia „ASAP” we współpracy z rolnikami (opracowanie własne Stowarzyszenia „ASAP”).
- Gospodarstwa pokazowe, gdzie organizujemy spotkania rolników w celu wymiany doświadczeń i poglądów na temat rolnictwa zrównoważonego.
- Program szkoleń obejmujące rozwój kompetencji z dziedziny agronomii i kompetencji menadżerskich.
Rozwój rolnictwa zrównoważonego jest korzystny dla wszystkich uczestników w łańcuchu od pola do stołu.
Dla rolnika:
Polepszenie stanu gleby • Spełnienie oczekiwań odbiorców i konsumentów • Nowe rynki zbytu • Poprawa rentowności gospodarstwa • Dywersyfikacja dochodów rolnika • Pozyskanie wiedzy i doświadczenia.
Dla środowiska:
Poprawa stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych • Obniżenie emisji gazów cieplarnianych • Obniżenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych • Zwiększenie bioróżnorodności w środowisku naturalnym.
Dla społeczeństwa:
Zwiększenie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego – turystyka • Zwiększenie bezpieczeństwa żywności • Polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym • Ograniczenie afer z udziałem producentów żywności.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com