Rolnictwo zrównoważone – moda czy konieczność?

Od wielu lat obserwujemy niebezpieczny wzrost konsumpcji zasobów naturalnych ponad poziom jaki Ziemia może odtworzyć.  W 2015 roku była to data 13 sierpnia. Od tego dnia wykorzystywaliśmy zasoby naturalne „na kredyt”. Wzrost liczby ludności i wzrost zapotrzebowania na żywność staje się nie lada wyzwaniem dla przemysłu rolno-spożywczego.

 

\"rolnictwo,
 

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy osób i firm zainteresowanych rozwojem rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Zadanie to traktujemy jako naszą misję.

Rolnictwo zrównoważone definiujemy jako sposób produkcji, w którym zawarte są:

  • dbałość o stan środowiska naturalnego,
  • rozwijanie i realizacja potrzeb społecznych,
  • zagwarantowanie godziwego wynagrodzenia dla rolnika.


Zadanie rozwoju rolnictwa zrównoważonego wśród rolników traktujemy jako wyzwanie dla wszystkich uczestników łańcucha dostaw żywności. Dlatego w szeregach Stowarzyszenia reprezentowane są różnorodne branże produkcji żywności od producentów środków produkcji, dystrybucji środków produkcji dla rolników, rolników i firm przetwórstwa żywności. Każda z tych branż ma swą rolę do spełnienia w rozwoju zrównoważonej produkcji żywności.

Rolnictwo zrównoważone to wybór, ale i konieczność dla rolników.
Główny celem Stowarzyszenia „ASAP” jest wspólna akcja informacyjna skierowana do rolników  i pracowników firm sektora rolnego o zasadach i korzyściach wynikających z rozwoju rolnictwa zrównoważonego.

W ramach realizacji działań statutowych współpracujemy z gospodarstwami rolnymi, które zdecydowały o rozwijaniu zrównoważonej produkcji rolnej. Jest to wybór, ale i obowiązek rolników wynikający między innymi z wymagań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej jak choćby zasad wzajemnej zgodności, ale również standardów produkcji wymaganych przez firm przetwórstwa rolno spożywczego.
W trakcie współpracy z rolnikami przekonujemy, że:

  • Rolnictwo zrównoważone jest możliwe w każdym gospodarstwie.
  • Rolnictwo zrównoważone to długoterminowy proces dostosowawczy gospodarstwa.
  • Rolnictwo zrównoważone wymaga rozwoju kompetencji rolników.

Decyzja rozwoju rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym wiąże się niejednokrotnie ze zmianą dotychczasowego sposobu produkcji. Działania Stowarzyszenia „ASAP” skierowane do rolników opierają się na rozwój kompetencji  rolnika jako zarządzającego gospodarstwem rolnym. 

Czytaj także:
Powrót do przeszłości. Podstawowy warsztat pracy rolnika – gleba

Pomagamy rolnikom w identyfikacji potrzeb rozwojowych i realizujemy programy szkoleń i audytów dopasowanych do indywidualnych potrzeb.

Do współpracy z rolnikami wykorzystujemy narzędzia i doświadczenie wielu firm i organizacji :

  • Lista Kontrolna tj. zestaw wskaźników jakościowych do określania poziomu zaawansowania  zasad rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym (opracowanie opiera się na FSA.2.0  Sustainable Agriculture Initiative Platform).
  • Model kompetencyjny dla rolnika realizującego zasady rolnictwa zrównoważonego. Model ten został opracowany dla potrzeb Stowarzyszenia „ASAP” we współpracy z rolnikami (opracowanie własne Stowarzyszenia „ASAP”).
  • Gospodarstwa pokazowe, gdzie organizujemy spotkania rolników w celu wymiany doświadczeń i poglądów na temat rolnictwa zrównoważonego.
  • Program szkoleń obejmujące rozwój kompetencji z dziedziny agronomii i kompetencji menadżerskich.       

Rozwój rolnictwa zrównoważonego  jest korzystny dla wszystkich uczestników w łańcuchu od pola do stołu.

Dla rolnika:
Polepszenie stanu gleby • Spełnienie oczekiwań odbiorców i konsumentów • Nowe rynki zbytu • Poprawa rentowności gospodarstwa • Dywersyfikacja dochodów rolnika • Pozyskanie wiedzy i doświadczenia.

Dla środowiska:
Poprawa stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych • Obniżenie emisji gazów cieplarnianych • Obniżenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych • Zwiększenie bioróżnorodności w środowisku naturalnym.

Dla społeczeństwa:
Zwiększenie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego – turystyka • Zwiększenie bezpieczeństwa żywności • Polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym • Ograniczenie afer z udziałem producentów żywności.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics