– Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3 proc. w skali roku do 1,879 mln ton – twierdzą analitycy FAMMU/FAPA.
Biorąc jednak pod uwagę tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2 proc.. Podobnie, uboje trzody chlewnej wzrosły wobec maja 2015 r. o 3 proc. do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych zmniejszyły się o 2 proc. W Niemczech produkcja wzrosła o 1 proc. w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11 proc. Najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16 proc. i Holandii – o 7 proc.
Jak podają eksperci z FAMMU/FAPA zmniejszenie liczby ubojów i produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o gwałtownym wzroście cen trzody chlewnej na rynku UE w maju br.
Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com
Źródło: FAMMU/FAPA