Dzięki poprawie warunków pogodowych w Europie spadły ceny warzyw importowanych. Niektóre są nawet tańsze niż rok temu – poinformowała rzeczniczka rynku w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Po kilku tygodniach wzrostów, ceny warzyw importowanych wróciły do poziomu sprzed roku.
– Tę stabilizację przyspieszył w ostatniej dekadzie lutego zmniejszony popyt oraz dostawy warzyw z krajów Beneluxu – zaznacza Skoczewska.
Warzywa: co zdrożało, co staniało?
Importowane bakłażany sprzedawane są na rynku w Broniszach w cenie od 4 -6 zł za kg, a więc są tańsze o 20 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłym roku. Tańsze są też kalafiory – ich cena kształtuje się na poziomie od 3,70 zł do 5,60 zł za szt. To spadek o 15 proc. w porównaniu do cen sprzed roku. O tyle samo staniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg. Zielona też jest tańsza i kosztuje od 7,50 do 8,50 zł za kg. Pomidory importowane są w cenie od 5,00 do 6,50 zł za kg, czyli o 30 proc. mniej w porównaniu z 2016 rokiem.
Droższe są natomiast importowane ogórki. W porównaniu z cenami sprzed roku są one o 40 proc. wyższe. Tak więc kilogram pomidorów kosztuje od 8,25 zł do 10,00 zł/kg. Sałata lodowa, która jeszcze kilka tygodni temu była droższa o 200 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2016 roku, teraz jest droższa (w porównaniu z ubiegłym rokiem) „zaledwie” o 80 proc. i kosztuje od 4,50 zł do 5 zł za szt.
Importowana rzodkiewka, która większości z nas kojarzy się z wiosną, w całości pochodzi z importu, (krajowej jeszcze nie ma) i kosztuje w ofercie hurtowej w Broniszach od 1,20 zł do 1,50 zł za pęczek. Ceny nie uległy zmianie w porównaniu z ceną sprzed roku.
Ceny polskich warzyw niższe o połowę
Dużo tańsze, bo o połowę, są polskie warzywa: cebula, kapusta czy marchew. Cebula w ofercie hurtowej kosztuje od 35 groszy do 60 groszy za kg (worki po 15 kg) Kapusta biała, w tej samej cenie, 30-60 groszy za kg (worki po 20 kg). Marchew zaś kosztuje od 60 groszy do 80 groszy za kg (worki po 10 kg).
– Warto podkreślić, że tegoroczne ceny na warzywa pochodzące z ubiegłorocznej produkcji są bardzo atrakcyjne dla konsumentów, mniej powodów do zadowolenia mają producenci – mówi Skoczewska.
Pojawiają się już pierwsze nowalijki pochodzące spod osłon. Nie ma jeszcze rzodkiewki, ale są już ogórki i pomidory czerwone.
– Te ostatnie są jeszcze w małych ilościach dostarczane przez ogrodników, ale z każdym dniem produkcja szklarniowa będzie rosła – wyjaśnia Skoczewska.
Czerwone pomidory krajowe są w cenie od 17 do 18 zł za kg (opakowania po 6 kg). Ogórki spod osłon kosztują od 7,50 do 9,00 zł, a więc w porównaniu z minionym rokiem jest to cena około 20 proc. wyższa.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com