Na wtorkowej aukcji ceny produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii po raz kolejny wzrosły.
– Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1 096 pkt. wobec 1 089 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 16 maja br. (wzrost o 0,6%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Cheddar zdrożało najbardziej
Największy wzrost zanotowały ceny sera Cheddar (+14,5%). Największy spadek cen odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (-2,9%). Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 004 t wobec 21 236 t na poprzedniej aukcji.
Światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu
Kolejna aukcja GDT odbędzie się 20 czerwca
– Utrzymujący się w ostatnich miesiącach wzrost cen produktów mlecznych na aukcjach GDT nie zmienia naszego scenariusza, zgodnie z którym światowy rynek mleka znajduje się u szczytu cyklu i w III kw. br. wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie to spowodowane stopniową odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji światowego popytu na produkty mleczne – przewiduje Olipra.
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com