Druga połowa listopada i początek grudnia to czas, w którym zbierane są buraki z przeznaczeniem na ich dłuższe przechowywanie.
Südzucker Polska w swoim serwisie plantatorskim udziela producentom kilku rad w zakresie przechowalnictwa buraków.
– Jeżeli mówimy o długookresowym przechowalnictwie, to bardzo ważne jest aby do minimum ograniczyć straty masy i jakości zgromadzonych w pryzmach buraków – przypominają doradcy Südzucker Polska.
Ten sezon jest wyjątkowy, w wielu rejonach duże uwilgotnienie gleby powoduje, że zbiór jest utrudniony, surowiec niedoczyszczony, miejsce pod pryzmą niewyrównane. Takie warunki powodują, że trudno jest przygotować dobry surowiec, który będzie prawidłowo przechowywany w okrytej włókniną pryzmie.
Jak i kiedy okryć pryzmę?
Przymierzając się do przechowywania surowca, w bardzo niekorzystnych warunkach pogodowych, należy zwrócić szczególną uwagę na poniższe wytyczne.
-
Miejsce pod pryzmę powinno być wyrównane, wolne od kolein, zlokalizowane w miejscu pozwalającym w każdych warunkach na załadowanie buraków.
-
Do przechowalnictwa i okrycia włókniną nadają się jedynie buraki zdrowe, nieprzemrożone, nieuszkodzone, wolne od zanieczyszczeń organicznych (chwasty, liście), z jak najmniejszym udziałem zanieczyszczeń mineralnych.
-
Pryzma powinna być wyrównana o prawidłowych wymiarach uwzględniających szerokość roboczą doczyszczarki
-
Pryzmy do przechowalnictwa powinny być całkowicie okryte zalecaną włókniną zaraz po wykopaniu buraków.
-
Nie okrywamy pryzm, gdy temperatura powietrza przekracza 10oC.
-
Dolne partie pryzmy w przypadku niebezpieczeństwa większego spadku temperatur okrywamy dodatkowo słomą.
-
Monitorujemy stan buraków i kontrolujemy okrycie, szczególnie po i przy silnym wietrze.
Premia za okrycie
Südzucker Polska poinformował, że pierwsze wypłaty premii związanej z prawidłowym okryciem mogą nastąpić od 25 listopada. Warunkiem uzyskania premii za prawidłowe okrycie, będzie udokumentowanie okrycia pryzmy włókniną.
Włóknina zabezpiecza przed stratami cukru
Z doświadczeń koncernu wynika, iż włóknina niweluje wahania temperatur w porównaniu do wariantu bez okrycia w granicach + /- 5°C. Stabilizacja temperatury w pryzmie korzystnie wpływa na jakość przechowywanych buraków.
– Wyniki doświadczeń z przechowalnictwa pokazują, że prawidłowe okrycie pryzmy włókniną, zabezpiecza przed stratami cukru w ilości ok. 400g/tonę/dobę – wylicza Südzucker.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com