Po zeszłorocznym kryzysie i drastycznym spadku cen nie ma śladu.
Rynek grzybów odbił się od dna, a ceny w większości przypadków poszybowały w górę – informuje Redakcja Rolna TVP. Największe podwyżki, bo nawet ponad dwukrotne, dotyczą mrożonych podgrzybków. Powodem takiej sytuacji jest brak surowca, zarówno u nas jak i zagranicą – informuje Waldemar Sopoliński z Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego . Handel grzybami jest zadawalający, większy na rynku krajowym, nieco mniejszy na zagranicznym, gdzie kupuje się ostrożniej. Klienci wolą zamawiać mniejsze partie towaru, ale za to częściej.
MROŻONE GRZYBY NA EKSPORT
euro/kg
borowiki | 8,0-9,0 |
kurki blanszowane | 5,6-7,0 |
kurki nieblanszowane | 4,6-5,2 |
Na eksport wysyłamy teraz mrożone borowiki w cenie od 8 do 9 euro za kilogram. Natomiast wszystkie podgrzybki, mimo wysokich stawek, sprzedano już w grudniu. W ofercie eksportowej pozostały jeszcze kurki, ale te grzyby jako jedyne nie poddały się trendowi i staniały. Na krajowym rynku drastyczny wzrost cen mrożonych podgrzybków. Za kilogram tych grzybów w hurcie trzeba zapłacić nawet 20 złotych. To ponad dwa razy więcej niż rok temu. Droższe są też borowiki.
MROŻONE GRZYBY W KRAJU
ceny hurtowe
zł/kg
podgrzybki | 16-20 |
borowiki | 40-50 |
kurki | 30-33 |
źródło: OIPiERL
Ciężka sytuacja jest na rynku suszonych grzybów. Surowca w całym kraju brakuje. Importerzy, wykorzystując lukę na rynku, szybko sprowadzili dużej ilości suszonych borowików z Chin. Problem w tym, że nikt ich nie chce kupować. Klienci obawiają się o jakość. Powodzeniem cieszy się natomiast surowiec bułgarski i rosyjski.
Źródło: Anna Borowska, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. morguefile.com