W Parlamencie Europejskim odbędzie się debata w sprawie podwyższenia cen mięsa w Unii Europejskiej. W ten sposób hodowcy zwierząt mają zrekompensować koszty związane z emisją dwutlenku węgla. Jeśli przepisy wejdą w życie, za wołowinę i wieprzowinę trzeba będzie zapłacić dużo więcej.
Europosłowie chcą wprowadzić podatek od mięsa
Jak informuje „Rzeczpospolita”, w Parlamencie Europejskim 5 lutego zaplanowano debatę nad propozycją sprawiedliwego ustalania cen mięsa, znaną również jako”opłata środowiskowa” (z ang. sustainability charge).
– Mówi o niej raport przygotowany przez Koalicję TAPP, w skład, której wchodzą wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne – czytamy w „Rzeczpospolitej”.
Tony skażonego mięsa drobiowego z Polski znów trafiły do Bułgarii
Według założeń projektu hodowcy bydła i rolnicy poniosą koszty związane z emisją dwutlenku węgla przez zwierzęta. Podatek od mięsa ma przynieść ok. 32 mln euro rocznie.
oprac. Kamila Szałaj, Redakcja AgroNews, na podst. www.rp.pl