Większy eksport, mniejszy import

Według danych Komisji Europejskiej, opublikowanych w dn. 31 maja br., w I kwartale 2010 r. Unia Europejska była eksporterem netto w sektorze drobiu, a dodatnie saldo w handlu z krajami trzecimi wyniosło 49,2 tys. ton wobec ujemnego salda -1,3 tys. ton w tym samym okresie 2009 r.

W pierwszych trzech miesiącach tego roku poza ugrupowanie sprzedano 234,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu – o ok. 13% więcej niż przed rokiem. Zmieniła się struktura geograficzna eksportu drobiu poza UE – pozycję czołowego odbiorcy utraciła Rosja na rzecz Hongkongu. Do Hongkongu wysłano w I kwartale br. 27,8 tys. ton drobiu – ponad dwukrotnie więcej niż przed rokiem.

Sprzedaż do Rosji zmniejszyła się w tym czasie o 19% do 27,1 tys. ton. Ukraina przesunęła się z drugiego na piąte miejsce (-2% do 18,6 tys. ton), a trzecie i czwarte miejsce zajmują obecnie Arabia Saudyjska (+24% do 26 tys. ton) i Benin (+23% do 21,7 tys. ton). Ograniczenie zakupów drobiu przez Rosję to efekt zwiększenia produkcji krajowej zgodnie z przyjętą w lutym br. doktryną bezpieczeństwa żywnościowego i dążeniem do samowystarczalności. Wzrost produkcji i spadek importu drobiu to również dążenia Ukrainy na najbliższe lata.

Najważniejszymi unijnymi eksporterami produktów drobiowych na rynki trzecie w omawianym okresie były: Francja (68,2 tys. ton; wzrost o 4% wobec I kwartału 2009 r.), Holandia (34,5 tys. ton; spadek o 10%), Niemcy (25,5 tys. ton; -3%) oraz Polska (16,2 tys. ton; +54%). Import sektora drobiu z krajów trzecich do Wspólnoty w I kwartale br. wyniósł 185,2 tys. ton i był o ponad 11% niższy niż w analogicznym okresie 2009 r.

Wzrósł import żywca drobiu oraz mięsa i przetworów z indyków, obniżyły się zaś zakupy mięsa i przetworów z kurcząt.
Brazylia utrzymała pozycję najważniejszego dostawcy drobiu do UE, jednak przy ok. 16% niższym wolumenie wysyłek niż przed rokiem (132,6 tys. ton). Mniej drobiu niż przed rokiem zakupiono również w Chile i Argentynie. Zwiększyły się natomiast zakupy gotowanych przetworów z kurcząt z Tajlandii (+5% do 34,5 tys. ton). Największe ilości drobiu z krajów trzecich trafiały na rynki: holenderski (77,7 tys. ton, spadek o 18% wobec I kwartału 2009 r.), brytyjski (46,4 tys. ton, +15%) oraz niemiecki (30,9 tys. ton, -13%).

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, www.fapa.com.pl, fot. morguefile.com

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics