GIS: groźne bakterie w tatarze wołowym z SOKOŁOWA

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o „Tatar wołowy” wyprodukowany przez zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole.

W ww. produkcie wykryto Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g

Numer partii: 02891 02892K

Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu Powiatowego Lekarza Weterynarii. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje od Producenta ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole

Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli.

Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych.

Źródło: GIS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Realizacja normy GAEC 7. Co się zmienia w aplikacji eWniosekPlus

Resort rolnictwa informuje, że w związku ze zmianą przepisów unijnych już od 2024 r. istnieje możliwość realizacji przez rolników normy GAEC 7 poprzez zmianowanie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics