Piąta, w tym roku, aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 16 lutego 2021 roku zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Jest to siódmy wzrost z rzędu. Pozytywny trend utrzymuje się od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 746 USD.
Dodatki indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji GDT w dniu 16 lutego 2021 roku:
- Pełne mleko w proszku +4,3% – cena 3 615 USD/t
- Ser Cheddar +2,4% – cena 4 268 USD/t
- Masło +2,0% – cena 5 129 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +1,1% – cena 5 527 USD/t
- Laktoza +0,4% – cena 1 232 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,3% – cena 3 207 USD/t
- Maślanka w proszku – nie oferowano
- Serwatka w proszku – nie oferowano
Prześlij nam swój wybór – nagrody dla aktywnych uczestników Konkursu AgroWybór 2020
Notowania produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade utrzymują się na bardzo dobrym poziomie. Obecne stawki są najwyższe od niemal siedmiu lat.
Źródło: PFHBiPM