Piąta, w tym roku, aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 16 lutego 2021 roku zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Jest to siódmy wzrost z rzędu. Pozytywny trend utrzymuje się od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 746 USD.
Dodatki indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji GDT w dniu 16 lutego 2021 roku:
- Pełne mleko w proszku +4,3% – cena 3 615 USD/t
- Ser Cheddar +2,4% – cena 4 268 USD/t
- Masło +2,0% – cena 5 129 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +1,1% – cena 5 527 USD/t
- Laktoza +0,4% – cena 1 232 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,3% – cena 3 207 USD/t
- Maślanka w proszku – nie oferowano
- Serwatka w proszku – nie oferowano
Notowania produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade utrzymują się na bardzo dobrym poziomie. Obecne stawki są najwyższe od niemal siedmiu lat.
Źródło: PFHBiPM