Pandemia zatrzymała polski eksport drobiu

Sytuacja na polskim rynku drobiu stopniowo się poprawia,choć ceny skupu nadal utrzymują się na poziomach znacząco niższych niż przed wybuchem pandemii.

Pandemia zatrzymała polski eksport drobiu
Pandemia zatrzymała polski eksport drobiu

Kluczowy z punktu widzenia dalszej sytuacji cenowej na rynku drobiu jest dalszy przebieg pandemii. Z prognoz analityków wynika, że pod koniec II kw. 2021 r. zacznie ona stopniowo wygasać. Będzie to sprzyjać ożywieniu aktywności w sektorze HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie), oraz oddziaływać w kierunku wzrostu ceny skupu drobiu. Wyższy popyt zbiegnie się w czasie z niższą podażą mięsa będącą efektem silnego spadku opłacalności jego produkcji. Bedzie to dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen drobiu.

Sieci detaliczne odchodzą od kupowania jajek pochodzących z chowu klatkowego

Polska branża drobiarska nadal zmaga się z ograniczeniami eksportowymi na rynki trzecie związanymi z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Uwzględniając ostatnie ogniska choroby, Polska może odzyskać status kraju wolnego od ptasiej grypy najwcześniej w czerwcu br., co również miałoby pozytywny wpływ na ceny.

AM/Redakcja AgroNews na podstawie Crédit Agricole

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics