Rada UE osiągnęła porozumienie w sprawie etykietowania Żywności. Celem projektu jest zapewnienie konsumentom lepszej informacji o produkcie.
Najważniejszymi elementami propozycji są:
a) na etykiecie będą musiały znaleźć się informacje o energetycznej wartości i ilości składników, takich jak: tłuszcz, węglowodany, białka, cukry i sól
b) wartość energetyczna składników będzie musiała być wyrażona w przeliczeniu na 100 gram lub 100 mililitrów produktu bądź tez jako procent dziennej dawki
c) elementy składu muszą być widoczne i wyeksponowane w ten sam sposób, a etykieta nie powinna wprowadzać w błąd
d) w przypadku wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i drobiu należy podać kraj pochodzenia
e) w ciągu trzech lat Komisja Europejska ma przedstawić raport badający zasadność podawania kraju pochodzenia dla mleka, mleka użytego jako składnik, mięsa użytego jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów składającej się z jednego składnika (lub powyżej 50% udziału)
f) z obowiązku podawania składu wyłączone zostały niektóre alkohole jak wina, ale w ciągu pięciu lat Komisja opracuje raport o zasadności takiego wykluczenia.
Projekt trafi teraz do Parlamentu Europejskiego na drugie czytanie.
Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu