Co przeczytamy na opakowaniach?

Rada UE osiągnęła porozumienie w sprawie etykietowania Żywności. Celem projektu jest  zapewnienie konsumentom lepszej informacji o produkcie.

Najważniejszymi elementami propozycji  są: 

a) na etykiecie będą musiały znaleźć się informacje o energetycznej wartości i ilości  składników, takich jak: tłuszcz, węglowodany, białka, cukry i sól 

b) wartość energetyczna składników będzie musiała być wyrażona w przeliczeniu na 100 gram lub 100 mililitrów produktu bądź tez jako procent dziennej dawki 

c) elementy składu muszą być widoczne i wyeksponowane w ten sam sposób, a etykieta nie  powinna wprowadzać w błąd 

d) w przypadku wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i drobiu należy podać kraj pochodzenia 

e) w ciągu trzech lat Komisja Europejska ma przedstawić raport badający zasadność podawania kraju pochodzenia dla mleka, mleka użytego jako składnik, mięsa użytego jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów składającej się z jednego składnika (lub  powyżej 50% udziału) 

f) z obowiązku podawania składu wyłączone zostały niektóre alkohole jak wina, ale w ciągu  pięciu lat Komisja opracuje raport o zasadności takiego wykluczenia. 

Projekt trafi teraz do Parlamentu Europejskiego na drugie czytanie.   

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu  
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nowa metoda oszustów. Dzwonią podając się za lekarza

Seniorzy są łatwym łupem dla oszustów, dlatego bardzo ważna jest edukacja międzypokoleniowa. Pojawiła się nowa legenda, na którą próbują wyłudzić pieniądze. Tym razem dzwoni...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics