Co przeczytamy na opakowaniach?

Rada UE osiągnęła porozumienie w sprawie etykietowania Żywności. Celem projektu jest  zapewnienie konsumentom lepszej informacji o produkcie.

Najważniejszymi elementami propozycji  są: 

a) na etykiecie będą musiały znaleźć się informacje o energetycznej wartości i ilości  składników, takich jak: tłuszcz, węglowodany, białka, cukry i sól 

b) wartość energetyczna składników będzie musiała być wyrażona w przeliczeniu na 100 gram lub 100 mililitrów produktu bądź tez jako procent dziennej dawki 

c) elementy składu muszą być widoczne i wyeksponowane w ten sam sposób, a etykieta nie  powinna wprowadzać w błąd 

d) w przypadku wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i drobiu należy podać kraj pochodzenia 

e) w ciągu trzech lat Komisja Europejska ma przedstawić raport badający zasadność podawania kraju pochodzenia dla mleka, mleka użytego jako składnik, mięsa użytego jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów składającej się z jednego składnika (lub  powyżej 50% udziału) 

f) z obowiązku podawania składu wyłączone zostały niektóre alkohole jak wina, ale w ciągu  pięciu lat Komisja opracuje raport o zasadności takiego wykluczenia. 

Projekt trafi teraz do Parlamentu Europejskiego na drugie czytanie.   

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu  
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here