Kto importuje?

Od czasu otwarcia się Turcji na dostawy wołowiny z zagranicy, kraj ten stał się ciekawym rynkiem zbytu także dla unijnych dostawców mięsa wołowego.

Uruchomieniem zwiększonych dostaw mięsa do Turcji stało się zredukowanie przez ten kraj obciążeń celnych z 225% do 30%. Tradycyjnie Turcja nie wydaje zezwoleń na import wołowiny, chroniąc w ten sposób krajowych producentów. Spadek pogłowia bydła, który doprowadził do powstania luki podażowej na rynku oraz przyczynił się do wzrostu cen, skłonił władze tureckie do rozluźnienia barier handlowych. Tureckie stado bydła liczy obecnie poniżej 10 mln sztuk, a sektor wołowiny boryka się z wieloma problemami, m.in. niewystarczającą bazą paszową, małą nieefektywną strukturą farm, epidemią pryszczycy, wysokim poziomem występowania gruźlicy oraz brucelozy u bydła.

W przeszłości pojawiające się luki podażowe na rynku uzupełniano poprzez nieoficjalny import żywca i mięsa z sąsiednich krajów (około 350 tys. ton mięsa rocznie). Teraz do Turcji trafia w ciągu tygodnia około 2 tys. ton wołowiny z krajów Unii, w tym głównie z Niemiec i Polski. Od czasu złagodzenia restrykcji mogło zostać wysłanych do tego kraju ponad 80 tys. ton mięsa wołowego. Wiadomo jednak, że obniżone stawki celne mają obowiązywać w przypadku mięsa do końca br., a żywca do końca I kwartału. Powstaje zatem pytanie, czy zostaną one dalej utrzymane? Gdyby tak się stało, Turcja mogłaby stać się w przyszłości ważnym odbiorcą mięsa wołowego z krajów Unii Europejskiej, z handlem na poziomie 150 tys. ton rocznie.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,529ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE