Marzec i kwiecień to tradycyjny czas wzmożonych działań organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt i ekologią. Dla części z nich to nie misja, ale interes. W walce o uwagę i środki darczyńców posługują się informacją niepełną, sprzeczną z faktami i wiedzą naukową. O prostowanie takich przekłamań apelują w ramach inicjatywy #hodowcyrazem polscy hodowcy trzody, bydła i drobiu, wspierani przez naukowców.
Mleko odbiera się cielętom, życie świń to pasmo cierpień, człowiek nie jest ewolucyjnie przystosowany do jedzenia mięsa. To tylko wybrane argumenty pojawiające się na forach internetowych, a sprzeczne zarówno z praktyką hodowców jak i wiedzą naukową.
To nie ekolodzy są celem inicjatywy #hodowcyrazem
W rzeczywistości współczesne rasy krów produkują ilości mleka wielokrotnie przekraczające zapotrzebowanie cieląt. Dobrostan świń jest dla hodowców najważniejszym czynnikiem pozwalającym na osiągnięcie zysku. W opinii naukowców, mięso jest naturalnym i obecnym w ludzkiej diecie od setek tysięcy lat składnikiem.
Inicjatorzy akcji #hodowcyrazem podkreślają istotną rolę partnerskiej współpracy z organizacjami ekologicznymi. „Ich aktywność nie raz była dla sektora rolnego dodatkową inspiracją do zmian. Rzetelne organizacje pro-ekologiczne i pro-zwierzęce postrzegamy jako jako cennych partnerów, którzy wskazują dodatkowe kierunki możliwych zmian w hodowli zwierząt. To nie ekolodzy są celem inicjatywy #hodowcyrazem, tylko nierzetelne informacje, które zakłamują rzeczywistość” – podkreślają #HodowcyRazem.
Autorzy inicjatywy chcą obalić mity
W kolejnych publikacjach autorzy inicjatywy chcą obalić powszechne mity na m.in. temat szkodliwości spożywania mięsa, używania przez hodowców antybiotyków, rzekomego wylesiania w Polsce, emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia gleby i zagrożeń dla bioróżnorodności jakie jakoby stanowić ma produkcja zwierzęca.
Sylwia Spurek chce zakazu reklamy mięsa, mleka, jaj i likwidacji dotacji!
Tymczasem nowoczesną produkcję zwierzęcą może prowadzić z zachowaniem dobrostanu zwierząt, ograniczeniem stosowania antybiotyków, z ograniczeniem emisji gazów i zamkniętymi obiegami prowadząc do dostarczeniu konsumentom najwyższej jakości produktu stanowiącego o wiele naturalniejsze i zdrowsze po żywienie niż promowane, często syntetyczne, zamienniki.
#HodowcyRazem