Przyszłość należy do żyta hybrydowego

Dziś żyto ponownie zostało zauważone a jego uprawa niesie wiele korzyści, które dodatkowo nabierają większego znaczenie w dobie obecnych zmian klimatycznych. Żyto oszczędnie gospodaruje wodą, charakteryzuje się doskonałą odpornością na stres suszy – lepszą niż inne gatunki zbóż.

Przyszłość należy do żyta hybrydowego
Przyszłość należy do żyta hybrydowego Fot. KWS

Mała powierzchnia liścia flagowego, głęboki i obfity system korzeniowy długo zabezpiecza wysokość przyszłego plonu, nawet w przypadku dłuższych okresów bez dostatecznych opadów atmosferycznych występujących w czasie wegetacji. Jest przystosowane do wzrostu i rozwoju w słabszych warunkach glebowych, a plon ziarna nowych odmian żyta hybrydowego w warunkach gleb średnich i lekkich przewyższa plony pszenicy, pszenżyta czy też jęczmienia. Produkty przygotowane z żyta charakteryzują się wysoką wartością odżywczą w diecie człowieka, ze względu na niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość błonnika oraz fenoli (przeciwutleniaczy), steroli i związków mineralnych. Żyto doskonale wpisuje się w kierunek rozwoju rolnictwa prowadzony z poszanowaniem środowiska oraz klimatu.

Żyto jest odporne na stres suszy, wyróżnia się szeroką tolerancją na zmienną wartość odczynu pH gleby. Do wzrostu i rozwoju potrafi pobrać z roztworu glebowego składniki, które to są dla innych gatunków zbóż trudnodostępne. Odznacza się dużą odpornością na choroby, ma niskie wymagania pokarmowe, a jego zapotrzebowanie na azot w porównaniu do pszenżyta i pszenicy jest niższe. Ze względu na swoje specyficzne cechy anatomiczne, doskonale jest przystosowane do uprawy w słabszych warunkach glebowych jak i w rejonach z częstymi deficytami wody, gdzie plonuje stabilnie w latach. W takich warunkach odmiany żyta hybrydowego odznaczają się najwyższa produktywnością. Dodatkowo żyto ozime jako gatunek cechuje wyśmienita mrozoodporność – najwyższa wśród zbóż.

Żyto jest wartościowym surowcem paszowym

Ścisłe badania naukowe oraz doświadczenia komercyjne zrealizowane na poziomie gospodarstw produkcyjnych wykazały dużą przydatność mieszanek paszowych z wysokim udziałem procentowym żyta w żywieniu trzody chlewnej, bydła, a w ostatnim czasie nawet i drobiu. Duża zawartość błonnika oraz fruktanów bardzo pozytywnie sprawdza się w żywieniu świń, ze względu na korzystne oddziaływanie na pracę układu pokarmowego oraz skład flory bakteryjnej w jego obrębie. W Niemczech, na fermach produkujących żywiec wieprzowy zaobserwowano redukcję przypadków salmonelli oraz zmniejszenie ilość sztuk półtusz sklasyfikowanych jak wadliwe, ze względu na specyficzny zapach płciowy mięsa u osobników niekastrowanych, który jest powodowany miedzy innymi przez skatol. Szeroko prowadzone badania terenowe potwierdzają wcześniej zaobserwowane wyniki.

 

Wysoka zawartość fitazy

Ziarno żyta w porównaniu do pszenicy, zawiera średnio mniej białka, ale jego wartość jakościowa jest większa, choćby ze względu na dużą zawartość fitazy, która to u zwierząt monogastrycznych pomaga trawić włókno poprzez rozkład wiązań fitynowych, dzięki czemu zwiększona jest strawność fosforu pochodzącego z fityny oraz polepsza się ogólne wykorzystanie wartości pokarmowej zadawanych pasz. Dodatkowo to właśnie żyto ze zbóż zawiera największą ilość strawnej lizyny – pierwszego egzogennego aminokwasu limitującego  w żywieniu świń, który między innymi odpowiada za aktywację reakcji enzymatycznych, uczestniczy w syntezie białek, rozwój kości oraz pełni istotną funkcję w metabolizmie węglowodanów i wchłanianiu wapnia. Odpowiedni poziom lizyny w żywieniu trzody chlewnej zmniejsza zużycie paszy i polepsza wyniki produkcyjne.

Korzystny wpływ na dobrostan zwierząt

Wysoka zawartość błonnika w paszy z wysokim udziałem żyta sprawia, że zwierzęta czują się dłużej syte. Dodatkowo błonnik korzystnie oddziałuje na błonę śluzowa żołądka i ogranicza powstawanie owrzodzeń w obrębie układu pokarmowego. Poziom glukozy we krwi pozostaje stabilny w czasie, a dobrze odżywione zwierzęta są spokojniejsze, co wpływa pozytywnie na osiągane wyniki produkcyjne.

System POLLENPLUS® wzmacnia ochronę przed porażeniem przez sporysz

Dzięki rozwojowi technologii POLLENPLUS® osiągnęliśmy bardzo dobrą odporność na sporysz, porównywalną z odmianami populacyjnymi i zdecydowanie przewyższające pod względem tej cechy konkurencyjne odmiany żyta hybrydowego. Nasze odmiany są zdolne do wytwarzania dużych ilości własnego pyłku kwiatowego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia porażenia łanu przez sporysz zbóż i traw.

Żyto hybrydowe to dobry wybór

Żyto hybrydowe to gatunek zboża do zadań specjalnych. Agrotechnika prowadzenia łanu nie wymaga stosowania zaawansowanych środków fungicydowych. Jest doskonale przystosowane do uprawy słabszych warunkach glebowych, dobrze sprawdzi się w regionach z okresowymi niedoborami wody czy stanami głębokiej suszy. Wytrzymuje silne spadki temperatury w trakcie bezśnieżnych zim. Zebrany surowiec jest bardzo uniwersalny w wykorzystaniu – można go sprzedać na cele konsumpcyjne lub wykorzystać w kierunku paszowym.

Źródło i fot: KWS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics