Będą podwyżki cukru

Początek października przyniósł wyraźny wzrost notowań cukru – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 6% do 475,7 USD/t (a biorąc pod uwagę zmianę kontraktu nawet więcej o 4 pp.), a biały w Londynie zyskał 4%, rosnąc do 591,1 USD/t.

W ujęciu miesięcznym wzrosty wyniosły odpowiednio 13 i 17%, ale w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 13%, a białego o 9%. Październikowy kontrakt terminowy na cukier surowy w Nowym Jorku został zrealizowany na 11 710 lotów, czyli 594 868 ton. Prawie 557 tys. ton przypadło w udziale Bunge, a pozostała ilość małej firmie ze Szwajcarii – Agrifert (752 lotów, czyli 38 201 ton).

Wysokość realizacji zaskoczyła większość brokerów, którzy spodziewali się znacznie wyższego wolumenu. Stosunkowo niska realizacja kontraktu terminowego na cukier surowy, w połączeniu z bardzo niską realizacją październikowego kontraktu terminowego na cukier biały w Londynie w wysokości zaledwie 20,2 tys. ton, może świadczyć o małym popycie na cukier i jego dużej podaży.

Część brokerów uważa, że ostatnie podwyżki doprowadziły do zawyżenia notowań, a większa podaż z Brazylii w połączeniu ze spadkiem popytu doprowadzi do przecen.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE