W czerwcu zanotowano znaczny wzrost cen detalicznych mięsa – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Prawdopodobnie wpływ na to miały rozgrywane w tym czasie Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. GUS podał, że w czerwcu ceny detaliczne mięsa wzrosły o 1,3%. W tej kategorii żywności najszybciej drożało mięso drobiowe – wzrost w relacji do maja wyniósł 4,0%. W przypadku mięsa wieprzowego ceny urosły o 1,5%, a w przypadku wędlin o 0,5%. Wprawdzie przełom wiosny i lata to tradycyjnie okres podwyżek cen mięsa, ale zazwyczaj ceny rosną˛ w tym okresie nieco wolniej.
Przeciętnie w poprzednich pięciu latach rosły w czerwcu o 1,0%, a gdyby pominąć dane dla wyjątkowego pod tym względem roku 2008 (bardzo szybki wzrost cen surowców rolnych i żywności na świecie), to przeciętny wzrost cen w analizowanym miesiącu wyniesie 0,8%. Co więcej, w bieżącym roku ceny i tak już są bardzo wysokie, dlatego tak duże podwyżki należy uznać za dosyć wyjątkowe. W czerwcu mięso drobiowe było o 13% droższe niż przed rokiem, a mięso wieprzowe prawie o 11% droższe. Prawdopodobnie ten duży wzrost cen detalicznych mięsa można tłumaczyć zwiększonym zapotrzebowaniem krajowym na mięso w trakcie Euro 2012 i w następnych miesiącach ceny detaliczne nie będą rosły tak szybko, a nawet mogą się obniżyć.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, fot. sxc.hu