Na wtorkowej aukcji ceny produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii spadły. Najbardziej staniał ser Cheddar, pełne i odtłuszczone mleko w proszku. Indeks cen GDT pozostaje na najniższym poziomie od października 2016 r.
– Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 916 pkt. wobec 928 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 4 września br. (spadek o 1,3%). To było nieznacznie powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Spadły ceny Cheddara i mleka w proszku
Największy spadek zanotowały ceny sera Cheddar (-3,5%), pełnego mleka w proszku (-1,8%), odtłuszczonego mleka w proszku (-1,1%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-0,6%), laktozy (-0,3%) oraz masła (-0,1%).
Wzrost odnotowały natomiast ceny kazeiny podpuszczkowej (+1,7%).
Maślanka w proszku oraz serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 39 143 ton wobec 38 811 ton (+0,9%).
Kolejna aukcja GDT odbędzie się 2 października.
Ceny produktów mlecznych. Spadki także w kolejnych miesiącach
Ekonomiści przewidują, że w najbliższych miesiącach ceny produktów mlecznych nadal będą spadać.
– Warto zauważyć, że od maja indeks zmniejszył się już o 14,0%. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen na początku br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego. Jednocześnie oczekujemy, że światowy rynek mleka pozostanie w spadkowej fazie cyklu do IV kw. 2019 r.– prognozuje Olipra.
oprac. Kamila Szałaj na podst. Credit Agricole, fot. pixabay.com