Ceny skupu wieprzowiny najniższe od pięciu lat

Rynek trzody chlewnej jest w tragicznej sytuacji. Pandemia Covid-19 skutecznie wyniszcza hodowców świń. Zamknięte restauracje, brak imprez masowych, reżim sanitarny wprowadzony w zakładach mięsnych i niewystarczająca liczba pracowników na liniach przetwórczych składają się na kryzysowy obraz branży.

W 48 tygodniu na unijnych rynkach cena skupu tuczników spadła od 4 do 9 centów za kg (wbc). Duńskie zakłady pozbawione możliwości eksportu wieprzowiny do Chin z powodu wykrycia koronawirusa u pracowników lokują wieprzowinę po niskich cenach na rynku unijnym.

W Niemczech duża nadwyżka nieubitego żywca

Utrata przez Niemcy możliwości eksportowych do Chin z powodu ASF spowodowała dużą nadwyżkę nieubitego żywca. Uruchomienie nowej linii przetwórczej w największym niemieckim zakładzie w miejscowości Rheda-Wiedenbrück zwiększyło moce ubojowe o 40 tys. tuczników tygodniowo. Nadwyżka żywca oczekująca na ubój już nie rośnie. Według ISN pojawiła się nawet możliwość jej stopniowej redukcji.

Katastrofa na rynku trzody. Potrzeba pilna pomoc!

Potrzebne natychmiastowe wsparcie państwa i UE!

Według notowań ISN najwyższa cena skupu utrzymuje się w Hiszpanii 1,55 €/kg a najniższa w Belgii 1,00 €/kg (wbc). W dniu 25/11/2020 cena w Niemczech została utrzymana na niskim poziomie 1,19 €/kg (wbc).

W kraju średnia cena skupu w wadze żywej tuczników w strefie białej wynosi 3,50 zł/kg (najniższa cena od pięciu lat), a na odbiór rolnicy czekają około 2 tygodni. W strefach ASF ceny są niższe nawet o 1 zł/kg. Potrzebne jest wsparcie ze strony państwa i UE. Samoregulacja rynku przyniesie dramaty wielu rodzin rolniczych.

Źródło: kzp-ptch.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here