Ceny spadają!

W styczniu br. indeks światowych cen żywności FAO znalazł się na poziomie 203,4 pkt., co oznacza spadek o 1,3% wobec grudnia zeszłego roku oraz 4,4% poniżej poziomu ze stycznia 2013 roku.

W styczniu staniały wszystkie produkty wchodzące w skład indeksu, z wyjątkiem artykułów mleczarskich. Indeks stanowi średnia cena (ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002- 04) dla zbóż, oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru.

 

\"\"

 

Najbardziej spadły ceny cukru (- 5,6%), potem olejów roślinnych (-3,8% do 188,6 pkt.), zbóż (-1,6% wobec grudnia’2013 oraz – 23% wobec stycznia’2013 roku) na skutek rekordowej podaży oraz mięs (-0,9%). Spadek cen olejów odzwierciedla rozwój sytuacji na rynku dla oleju palmowego, gdzie rosły jego zapasy (na skutek spadku popytu eksportowego oraz znacznej podaży), co wpływało na spadek cen tego oleju.

Dodatkowo duża podaż eksportowa rzepaku i słonecznika oraz bliska perspektywa rekordowej podaży soi z Ameryki Południowej osłabiała ceny innych olejów roślinnych wpływając na indeks cen dla olejów.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot.:sxc

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here