Ceny trzody chlewnej biją kolejne rekordy. W ostatnim tygodniu września przeciętna cena przebiła po raz pierwszy w historii granicę 6 zł/kg żywca – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
W zakładach, z których ceny zbiera Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętna cena zakupu tuczników w ostatnim tygodniu września (24-30.09) wyniosła 6,04 zł netto za kilogram żywca. Granicę 5 zł/kg ceny trzody w Polsce przekroczyły w pierwszym tygodniu czerwca 2009 r., potem jednak wyraźnie spadły i na przełomie lat 2009/10 i 2010/11 utrzymywały się przez wiele tygodni na poziomie poniżej 4 zł/kg. Jednak od połowy lutego 2011 r. cena nigdy nie spadła poniżej tej granicy, a od roku (od końcówki września 2011 r.) nie spadła poniżej 5 zł/kg.
Oczywiście mowa tu o przeciętnej jakości tucznikach – te najlepszej jakości już wcześniej były sprzedawane po wyższych cenach. Z drugiej strony, nie należy zapominać o rekordowych cenach pasz dla trzody.
Dopiero obecne, bardzo wysokie ceny tuczników zapewniają dosyć dobry poziom opłacalności. Notowane w miesiącach czerwiec-sierpień ceny trzody na poziomie zbliżonym do 5,5 zł/kg zapewniały zaledwie przeciętną opłacalność
W okresie tym za kilogram żywca można było kupić około 4,2 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej, czyli mniej więcej tyle samo ile średnio w tych miesiącach w latach 2007-11. Dopiero we wrześniu relacja ta uległa poprawie. Gdyby pasze przestały już drożeć, a ceny trzody utrzymały na podobnym do dzisiejszego poziomie, wówczas można by oczekiwać, że pogłowie w przyszłym roku wzrośnie. Na dzień dzisiejszy oceniamy jednak, że nadal jest to scenariusz mało prawdopodobny.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu