Advertisement

Advertisement

Chętniej zjemy tylko drób

Komisja  Europejska  prognozuje,  że  w  2012  r.  drób  będzie  jedynym  gatunkiem  mięsa,  którego  produkcja i spożycie w UE wzrosną.

Jak informuje FAMMU/FAPA, całkowita unijna produkcja mięsa netto obniży się w tym roku  prawdopodobnie o 1,1 proc. do 43,76 mln ton, a spożycie spadnie o 0,7 proc. do 41,46 mln ton.  Urzędnicy przewidują wzrost produkcji netto mięsa białego wobec 2011 r. o 0,6 proc. do 12,38 mln  ton  i  0,8 proc.  wzrost  konsumpcji  do  11,84  mln  ton. 

Na  2013  r.  przewidywana  jest  podobna  skala  wzrostu,  odpowiednio  o  0,7 proc.  i  0,6 proc..  Mięso  drobiowe  będzie  nadal  konkurencyjne  cenowo  w  stosunku do mięsa czerwonego. Produkcja i spożycie drobiu wzrosną na całym świecie z wyjątkiem  USA,  gdzie  z  powodu  niskiej  opłacalności  produkcja  maleje  od  połowy  2011  r. 

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAPA/FAMMU
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Plony pod presją – inwazyjny owad sieje spustoszenie

Europa staje przed nowym wyzwaniem rolniczym. Szilfowa cykada szklanoskrzydła (Hyalesthes obsoletus), niewielki owad przenoszący groźne bakterie, dotarła już do Niemiec. Zagrożenie dla upraw ziemniaków,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics