Komisja Europejska prognozuje, że w 2012 r. drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja i spożycie w UE wzrosną.
Jak informuje FAMMU/FAPA, całkowita unijna produkcja mięsa netto obniży się w tym roku prawdopodobnie o 1,1 proc. do 43,76 mln ton, a spożycie spadnie o 0,7 proc. do 41,46 mln ton. Urzędnicy przewidują wzrost produkcji netto mięsa białego wobec 2011 r. o 0,6 proc. do 12,38 mln ton i 0,8 proc. wzrost konsumpcji do 11,84 mln ton.
Na 2013 r. przewidywana jest podobna skala wzrostu, odpowiednio o 0,7 proc. i 0,6 proc.. Mięso drobiowe będzie nadal konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego. Produkcja i spożycie drobiu wzrosną na całym świecie z wyjątkiem USA, gdzie z powodu niskiej opłacalności produkcja maleje od połowy 2011 r.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAPA/FAMMU