Chętniej zjemy tylko drób

Komisja  Europejska  prognozuje,  że  w  2012  r.  drób  będzie  jedynym  gatunkiem  mięsa,  którego  produkcja i spożycie w UE wzrosną.

Jak informuje FAMMU/FAPA, całkowita unijna produkcja mięsa netto obniży się w tym roku  prawdopodobnie o 1,1 proc. do 43,76 mln ton, a spożycie spadnie o 0,7 proc. do 41,46 mln ton.  Urzędnicy przewidują wzrost produkcji netto mięsa białego wobec 2011 r. o 0,6 proc. do 12,38 mln  ton  i  0,8 proc.  wzrost  konsumpcji  do  11,84  mln  ton. 

Na  2013  r.  przewidywana  jest  podobna  skala  wzrostu,  odpowiednio  o  0,7 proc.  i  0,6 proc..  Mięso  drobiowe  będzie  nadal  konkurencyjne  cenowo  w  stosunku do mięsa czerwonego. Produkcja i spożycie drobiu wzrosną na całym świecie z wyjątkiem  USA,  gdzie  z  powodu  niskiej  opłacalności  produkcja  maleje  od  połowy  2011  r. 

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAPA/FAMMU
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here