Co dalej z piekarniami

Fala upadłości
– 2012 rok nie był udany dla branży piekarniczej. Tylko w Warszawie upadło lub zakończyło działalność kilka piekarni – mówi Stefan Putka, starszy Cechu Piekarzy w Warszawie oraz współwłaściciel piekarni i cukierni Putka – informuje gazeta.

IPP szacuje, że w ubiegłym roku z rynku wypadło niemal 400 piekarni i jest ich obecnie około 8,8 tys.
– Wyniki finansowe branży piekarniczej w 2013 roku będą słabe. Po kolejnych upadłościach na rynku może pozostać 8,5 – 8,7 tys. podmiotów – szacuje Grzegorz Nowakowski.

 

\"Co

 

Aby przetrwać na rynku, piekarze walczą między sobą przede wszystkim ceną. Skutkami tej rywalizacji są niska rentowność branży i obniżająca się jakość pieczywa.

Na trudności branży nakładają się wysokie ceny mąki. – Mąka jeszcze nigdy nie była tak droga, a młynarze nie wykluczają kolejnych podwyżek – mówi Stefan Putka. – W tym roku pieczywo może zdrożeć o 5 – 7 proc., co może dodatkowo zniechęcić do kupowania pieczywa – dodaje.

Wzrost cen mógłby być jeszcze większy, gdyby nie spodziewane spadki cen paliw i gazu, kluczowego źródła energii w piekarniach.


Czytaj dalej: Jak skusić klienta

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny żywności wzrosły do najwyższego poziomu od 1,5 roku. Co zdrożało najbardziej?

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności rosły w październiku trzeci miesiąc z rzędu. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,4 punktu w październiku, co...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics