Co dalej z piekarniami

Fala upadłości
– 2012 rok nie był udany dla branży piekarniczej. Tylko w Warszawie upadło lub zakończyło działalność kilka piekarni – mówi Stefan Putka, starszy Cechu Piekarzy w Warszawie oraz współwłaściciel piekarni i cukierni Putka – informuje gazeta.

IPP szacuje, że w ubiegłym roku z rynku wypadło niemal 400 piekarni i jest ich obecnie około 8,8 tys.
– Wyniki finansowe branży piekarniczej w 2013 roku będą słabe. Po kolejnych upadłościach na rynku może pozostać 8,5 – 8,7 tys. podmiotów – szacuje Grzegorz Nowakowski.

 

\"Co

 

Aby przetrwać na rynku, piekarze walczą między sobą przede wszystkim ceną. Skutkami tej rywalizacji są niska rentowność branży i obniżająca się jakość pieczywa.

Na trudności branży nakładają się wysokie ceny mąki. – Mąka jeszcze nigdy nie była tak droga, a młynarze nie wykluczają kolejnych podwyżek – mówi Stefan Putka. – W tym roku pieczywo może zdrożeć o 5 – 7 proc., co może dodatkowo zniechęcić do kupowania pieczywa – dodaje.

Wzrost cen mógłby być jeszcze większy, gdyby nie spodziewane spadki cen paliw i gazu, kluczowego źródła energii w piekarniach.


Czytaj dalej: Jak skusić klienta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here