Co poprawić w tuczu świń?

Tucz trzody chlewnej nie jest wystarczająco opłacalny, ze względu na często słabą mięsność oraz wysoki poziom kosztów produkcji.

Wyniki uzyskiwane w tuczu trzody chlewnej uzależnione są od wielu czynników, m.in. wartości genetycznej zwierząt, stanu zdrowotnego stada, zbilansowania dawek pokarmowych, warunków mikroklimatycznych w chlewni.

Rolnicy często narzekają, że produkcja żywca wieprzowego jest nieopłacalna z powodu niskich cen skupu. Wiadomo jednak, że zysk zależy nie tylko od ceny tuczników, ale również od kosztów produkcji. Z kolei wysokość tych kosztów uzależniona jest przede wszystkim od stopnia wykorzystania paszy. Zatem o opłacalności produkcji trzody decyduje nie cena 1 kg paszy, lecz koszt uzyskania 1 kg żywca.

Nie mniej ważnym elementem jest znalezienie swojego miejsca na rynku i dostosowanie produkcji do jego potrzeb
(umowa kontraktacyjna z przetwórcą, przynależność do grupy producentów, uczestnictwo w klastrze mięsnym).

Unikać jednej mieszanki
Nowe normy żywienia świń pozwalają na wprowadzenie tuczu dwu- lub trójfazowego, co w konsekwencji pozwala zmniejszyć nakłady paszowe i lepiej dostosować skład paszy do aktualnych potrzeb pokarmowych zwierząt. Stosowanie tylko jednej mieszanki w tuczu powoduje, że zawsze jest ona zbyt słaba na pierwszą fazę wzrostu (30–45 kg), a zbyt bogata na końcową fazę tuczu (powyżej  80 kg).

Wprowadzenie drugiej mieszanki daje możliwość komponowania składu z tańszych surowców paszowych, które są rzadziej wykorzystywane ze względu na ograniczenia stosowania w żywieniu młodych zwierząt.

Tam, gdzie jest to uzasadnione wielkością stada, zaleca się wprowadzenie trzeciej mieszanki, na końcowy okres tuczu.

Przykładowe mieszanki paszowe z użyciem prefiksu firmy SANO

Składnik

Grower I (25-50 kg)

Grower II (50-75 kg)

Finiszer (75-110 kg)

Soja poekstrakcyjna

%

15

12

10

7

7,5

2,5

Rzepak poekstrakcyjny

%

 

5

 

5

 

7,5

Jęczmień

%

60

60

50

50

45

45

Pszenica, pszenżyto

%

22

20

37

35

45

42,5

Aminogold Flavo

%

3

3

3

3

2,5

2,5

Energia metaboliczna

MJ

12,7

12,6

12,7

12,6

12,7

12,6

Białko ogólne

%

15,7

15,8

14,4

14,5

14,0

14,0

Lizyna

%

0,95

0,95

0,85

0,85

0,78

0,78

Witamina A

j.m.

12 000

12 000

12 000

12 000

10 000

10 000

Witamina E

mg

150

150

150

150

125

125


\"AgroNews,Precyzyjne normy
Normy żywienia coraz dokładniej precyzują, jaki poziom składników paszy pokryje potrzeby pokarmowe zwierząt, a jednocześnie pozwoli na ograniczenie zawartości białka w dawce pokarmowej. W zależności od stosowanych komponentów, możliwa jest redukcja ilości białka w mieszankach nawet o 10%. Trzeba jednak pamiętać, że przy zmniejszaniu poziomu białka bardzo ważna staje się kontrola jego zawartości w komponentach wyjściowych służących do produkcji paszy.

Ograniczenie udziału białka w mieszankach dla świń zakłada jednocześnie pełne dostarczenie zwierzętom niezbędnych aminokwasów egzogennych. Z reguły pierwszym aminokwasem limitującym jest lizyna i stanowi ona punkt odniesienia dla zawartości innych aminokwasów.

W bilansowaniu składników pokarmowych podstawowym kryterium jest porównanie ilości składników pobieranych dziennie w paszy z wymaganiami dla danej kategorii zwierząt oraz przy określonej masie ciała. Istotny jest także potencjał genetyczny zwierząt, wyrażony dziennym odkładaniem białka lub masy beztłuszczowej w przyroście masy ciała.

Dobrostan zwierząt
Na ekonomiczną efektywność produkcji żywca wieprzowego w dużym stopniu wpływa środowisko zewnętrzne, zdrowotność stada i stopień jego wyrównania.

Dla uzyskania dobrych wyników produkcyjnych zwierzęta muszą mieć zapewnioną odpowiednią ilość miejsca i światła oraz właściwą temperaturę, wilgotność i skład gazowy powietrza. Na przykład, zbyt wysoka temperatura wywołuje u świń stres termiczny. Wówczas zwierzęta piją więcej wody i jedzą mniej paszy, przyrosty dzienne spadają, wydłuża się czas tuczu i wzrasta ogólne zużycie paszy. Zwiększa się też ryzyko zachorowań. W rezultacie pogarszają się wyniki ekonomiczne.

Utrzymanie produkcji żywca wieprzowego będzie wymagało w najbliższym czasie zwiększonego wysiłku technologiczno-ekonomicznego i organizacyjnego.

Zbigniew Szemczak, KPODR Minikowo, Oddział w Przysieku

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułNawiewniki dobre na wszystko
Następny artykułZarządzanie stadem świń

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,546ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE