Credit Agricole: to nie koniec wzrostu cen wieprzowiny

Rozprzestrzeniający się w Azji wirus ASF dziesiątkuje tamtejsze chlewnie. W konsekwencji rośnie import wieprzowiny z UE, co pozytywnie przekłada się na ceny skupu.

świnie, ASF, ASF w Chinach, ceny trzody chlewnej,

W Chinach odnotowano już ok. 140 ognisk wirusa ASF. Choroba pojawiła się we wszystkich prowincjach kluczowych z punktu widzenia chińskiej produkcji wieprzowiny. Co więcej, jak informują specjaliści Credit Agricole, ASF rozprzestrzeniło się także na część krajów ościennych: Mongolię, Wietnam, Kambodżę oraz Koreę Północną.

Amerykański Departament Rolnictwa szacuje, że na koniec 2019 r. pogłowie świń w Chinach obniży się o 18,2 proc. r/r. Oznaczałoby to spadek liczebności stada o ok. 78 mln sztuk w ujęciu rocznym, czyli jego skala byłaby większa niż całkowite pogłowie świń w USA (75,9 mln sztuk), będących ich trzecim największym światowym producentem.

– Wysoka dynamika rozprzestrzeniania się wirusa, a także bardzo szeroki obszar jego występowania sygnalizuje prawdopodobieństwo, że ostateczny spadek pogłowia świń w Chinach może być większy niż wskazują bieżące prognozy USDA – przewidują bankowi eksperci w najnowszym wydaniu AgroMapy.

Odnotowany w ostatnim czasie spadek pogłowia świń w Chinach doprowadził do silnego wzrostu chińskiego importu wieprzowiny. Przy sztywnej podaży wieprzowiny w krótkim okresie doszło do gwałtownego wzrostu światowych cen skupu trzody chlewnej, które w wielu przypadkach w zaledwie kilka tygodni pobiły swoje dotychczasowe rekordy.

– W naszej ocenie istnieje jeszcze przestrzeń do dalszego wzrostu chińskiego popytu na importowaną wieprzowinę. W ostatnich miesiącach skutki strat produkcyjnych ograniczane były bowiem przez zwiększoną podaż mięsa wieprzowego będącą efektem likwidacji zdrowych stad w gospodarstwach, które nie spełniały wymogów bioasekuracji. Bufor ten jest przejściowy i wkrótce się wyczerpie pokazując realny deficyt mięsa wieprzowego w Chinach. W krótkim okresie światowi eksporterzy nie są w stanie zaspokoić deficytu wieprzowiny, jaki powstał w Chinach. W konsekwencji, przy założeniu, że w II poł. br. dojdzie do kolejnej fali zwiększonego popytu na importowaną wieprzowinę ze strony Chin można oczekiwać dalszego wzrostu jej cen na światowym rynku, które najprawdopodobniej będą kształtować się na historycznie wysokich poziomach przynajmniej do końca 2020 r. Jest to spójne z naszą prognozą, zgodnie z którą cena skupu trzody chlewnej w Polsce na koniec 2019 r. wyniesie 5,60 zł/kg, a na koniec 2020 r. wzrośnie do 5,90 zł/kg – wyjaśnia Credit Agricole.

Eksperci przewidują że, na zwiększonym popycie na mięso ze strony Azji Południowo-Wschodniej może w szczególnym stopniu skorzystać Polska, która jest znaczącym eksporterem mięsa. W przeciwieństwie do części krajów UE Polska ma nadal duże perspektywy do zwiększenia skali produkcji, co związane jest przede wszystkim z wysoką konkurencyjnością cenową polskiej branży mięsnej oraz brakiem istotnych ograniczeń środowiskowych.

– W  konsekwencji  kryzys  na światowym rynku wieprzowiny związany z rozprzestrzenianiem się ASF w Chinach może przyspieszyć rozwój polskiej branży mięsnej – przewidują bankowi analitycy.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − 5 =