Cukier wyraźnie tanieje

Połowa sierpnia przyniosła wyraźną przecenę notowań cukru – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA .

W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 4% do 447,3 USD/t, tyle samo wyniosła dynamika spadku notowań cukru białego, za który w Londynie trzeba było zapłacić 465,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym spadki wyniosły odpowiednio 12 i 10%, a w relacji rocznej 31 i 27%.

Bezpośrednimi przyczynami ostatnich przecen jest poprawa warunków pogodowych w Brazylii i Indiach, kluczowych rejonach upraw trzciny cukrowej i produkcji oraz eksportu cukru.

W Brazylii zmniejszyła się także kolejka statków do załadunku w głównych portach. Dodatkowym czynnikiem jest większa podaż cukru na rynku rzeczywistym, spowodowana aktywnością handlową Chińczyków, którzy odsprzedają importowany z Brazylii cukier.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA,
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here