Advertisement

Drony ocenią plony

Dron latający nad polem uprawnym wskaże przewidywany plon, ilość potrzebnego nawozu i stan nawodnienia upraw pszenicy ozimej, rzepaku czy kukurydzy. O pracach nad systemem do optymalnego zarządzania produkcją rolniczą informują naukowcy z Poznania.

Drony ocenią plony
Drony ocenią plony

Nad narzędziem informatycznym dla rolników, producentów nawozów, hodowców roślin oraz ośrodków doradztwa rolniczego pracują naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, w konsorcjum ze spółką PolDrone z Gniezna. Wynikiem wspólnie prowadzonego projektu będzie usługa o roboczej nazwie Sensecorps, udostępniona za pośrednictwem portalu rolniczego.

Sztuczna inteligencja w każdej fazie wzrostu rośliny wskaże przewidywany plon

SenseCrops to narzędzie oparte na sztucznej inteligencji, które w każdej fazie wzrostu rośliny wskaże przewidywany plon, ilości potrzebnego nawozu czy stan nawodnienia, z uwzględnieniem podziału na jednorodne części pól i szczegółową informację dotyczącą stanu gleby. Niezbędne do tego dane zbierze dron.

Jak tłumaczy dr hab. inż. Cezary Kaźmierowski z Wydziału Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM, projekt ma służyć optymalizacji zarządzania produktywnością upraw rolniczych z wykorzystaniem zobrazowań satelitarnych. Spersonalizowane usługi GIS będą generowane w sposób autonomiczny na bazie sztucznej inteligencji, udostępnianej w portalu rolniczym.

Pracami z ramienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pokieruje prof. UPP dr hab. Witold Szczepaniak z Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii.

Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu Szybka Ścieżka “Agrotech”. Całkowity koszt projektu wynosi niemal 9 mln. zł.

PAP – Nauka w Polsce

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Advertisement
11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,942ObserwującyObserwuj
7,180SubskrybującySubskrybuj

Drukowana żywność to już nie fantastyka naukowa, ale konsumencka przyszłość

Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” - uważa prof. dr hab....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE