Dynamiczne wzrosty na rynku cukru

Połowa maja przyniosła dynamiczne podwyżki notowań cukru na giełdach. Przez ostatni tydzień  cukry biały i surowy podrożały o prawie 6%, wynosząc odpowiednio 494,4 USD/t i 402,3 USD/t.

 

\"\"

 

W  relacji miesięcznej cukier biały był droższy o 5%, a surowy o 8%, w skali roku podwyżki wyniosły  zaś odpowiednio 4 i 7%. Powodem były prognozy spadku zbiorów trzciny cukrowej i produkcji  cukru w Brazylii.

Czytaj także:
Eksport jogurtów w Polsce na dobrym poziomie
Ukraina: Koniec z embargiem na Polską wieprzowinę!
Wymagania eksportowe są zależne od systemu niektórych państw trzecich!

Więcej trzciny ma trafiać do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni, a udział surowca  do produkcji paliwa może być jeszcze wyższy, jeśli zostanie podwyższony o 2,5 pp. obowiązkowy  próg blendingu bioetanolu w Brazylii do 27,5%.  

 Źródło: FAMMU/FAPA 
Redakcja AgroNews, fot: sxc.hu 
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here