Dziś Światowy Dzień Żywności. Nie marnuj jedzenia!

W przeddzień Światowego Dnia Żywności o potrzebie kształtowania świadomości konsumentów mówił minister Stanisław Kalemba, podczas spotkania Rady ds. Racjonalnego Wykorzystania Żywności. – Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego to jedno z najważniejszych wyzwań współczesności.
 

Elementem, który bez wątpienia wspomaga osiąganie pozytywnych efektów w tej dziedzinie jest edukacja społeczeństwa. Na świecie marnuje się zbyt wiele żywności – 90 mln ton to zatrważająco wysoka ilość wyrzucanego jedzenia w krajach Unii Europejskiej. Musimy temu zaradzić, między innymi poprzez uświadamianie konsumentom, od najmłodszych począwszy, jak duże koszty, ile pracy i wysiłku, wiąże się z produkcją żywności, z wytworzeniem tego, co wędruje na nasze stoły – podkreślił minister rolnictwa i dodał, że trzeba przywrócić szacunek dla żywności i chleba, jaki kiedyś był w Polsce powszechny.

 

\"\"

 

Spotkanie, zorganizowane w przeddzień Światowego Dnia Żywności, odbyło się pod hasłem „Nie marnuj jedzenia” – hasłem, które jest jednocześnie tytułem kampanii prowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywności. Dyskusję poprowadził dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB prof. dr hab. Andrzej Kowalski, który jest przewodniczącym Rady. Profesor Kowalski w ślad za ministrem podkreślił wagę problemu, jakim jest bezpieczeństwo żywnościowe. W tym kontekście dyrektor IERiGŻ odniósł się do opinii ekspertów zauważających braki w produkcji żywności. – Moim zdaniem nie ma żadnych przesłanek, abyśmy nie byli w stanie, przy obecnej produkcji, zaspokoić potrzeb żywnościowych. Zarówno polskie, jak i europejskie rolnictwo jest w stanie wyżywić swoje społeczeństwo – powiedział prof. Kowalski.

Minister Kalemba rozwiązanie problemów żywnościowych widzi także w upowszechnianiu spółdzielczości wśród producentów żywności. Przywołując temat przewodni tegorocznego Światowego Dnia Żywności, ogłoszony przez Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – „Kooperatywy rolnicze klucz do wyżywienia świata”, minister zwrócił uwagę na potrzebę przyspieszenia procesów konsolidacyjnych wśród polskich rolników. – Łączenie się w grupy producenckie pomaga obniżać koszty produkcji i daje możliwość wytwarzania dużych, jednolitych partii produktów, co z kolei pozwala zdobywać nowe rynki zbytu. Spółdzielczość wpływa również na obniżenie ostatecznej ceny produktu, który trafia do konsumenta, czyli pośrednio daje możliwości zmniejszania niedożywienia na świecie – zauważył minister Kalemba.

W rozmowach uczestniczyli również: prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski oraz inni eksperci, przedstawiciele świata nauki, producentów, dystrybutorów i konsumentów. Wszyscy zgodnie przyznali, że ograniczenie skali marnotrawienia żywności to, w obliczu liczby osób głodujących i niedożywionych, priorytet współczesności. W tym celu w 2011 r. powstała Rada ds. Racjonalnego Wykorzystania Żywności, powołana przez polskie banki żywności i działająca pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zadaniem Rady jest prowadzenie kompleksowych rozwiązań, które za pomocą narzędzi edukacyjnych, badawczych i prawnych doprowadzą do optymalnego wykorzystania żywności w Polsce oraz ograniczenia marnowania i niedożywienia.

Zdaniem uczestników spotkania współpraca powinna być realizowana na różnych płaszczyznach poprzez wdrażanie systemowych rozwiązań w zakresie ograniczenia marnowania żywności, realizację kampanii informacyjnej, inicjowanie badań na temat marnowania, a także rzecznictwo przepisów prawnych.
 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułSpadają ceny zbóż
Następny artykułRuszyły wypłaty dopłat ONW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,613ObserwującyObserwuj
5,400SubskrybującySubskrybuj

Zielone Agro Show 2021 odwołane!

Zarząd Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych ze względu na dbałość o zdrowie Wystawców i Zwiedzających w dobie epidemii COVID-19 oraz z powodu...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE