Eksport jaj poprawia się

W pierwszej połowie 2012 r. bilans w polskim handlu zagranicznym sektora jaj drobiu i przetworów jajecznych znacznie poprawił się – informuje FAMU/FAPA.

Dodatnie saldo handlowe wzrosło w ciągu roku ponaddwukrotnie do ok. 112 mln EUR. Wolumen eksportu zwiększył się o 8% do 104 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 77% do 136 mln EUR. Tak dobre wyniki w eksporcie były efektem wzrostu cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku z uwagi na spadek produkcji i wysokie koszty wymiany klatek dla niosek.

Wielkość polskiego importu jaj i przetworów pierwszym półroczu br. obniżyła się o 36% do 9,5 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 5% do 24,5 mln EUR.

Głównymi partnerami handlowymi, zarówno po stronie eksportu, jak i importu jaj, pozostają nadal państwa Unii Europejskiej. Polskie jaja i przetwory trafiały głownie do Niemiec, Holandii, Francji, Czech i Wielkiej Brytanii. Wywóz do Niemiec stanowił ponad jedną trzecią wpływów ze sprzedaży polskich jaj, a wartość wysyłek do naszego zachodniego sąsiada była ponaddwukrotnie wyższa niż przed rokiem.

Głównymi dostawcami jaj i przetworów do Polski w pierwszych sześciu miesiącach tego roku były również kraje unijne, w tym głównie Niemcy, Holandia, Francja i Czechy.

Szczegółowe dane dotyczące polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w pierwszym półroczu 2012 r. znajdą się w raporcie FAMMU/FAPA, który ukaże się w październiku br.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here