Embargo cofnięte, a tuczniki nadal nie drożeją. Dlaczego?

Polscy hodowcy czekają na wzrosty notowań cen tuczników. A tymczasem z tygodnia na tydzień notowane są spadki. Cena nie podskoczyła nawet po cofnięciu embarga przez USA. Zdaniem przedstawicieli hodowców zakłady eksportujące do USA obarczyły stratami producentów trzody chlewnej, „którzy w niczym nie zawinili”.

Tuczniki nadal nie drożeją, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, ceny trzody chlewnej, KZPPTCh, PKO BP, AgroNawigator, Kowr, świnie, USA embargo

Pod koniec października przeciętnie za żywiec wieprzowy dostawcom płacono 4,30 zł/kg. To o 2 proc. mniej niż tydzień wcześniej oraz o 5,5 proc. mniej niż przed miesiącem.

– W odniesieniu do notowań sprzed roku trzoda chlewna potaniała o 10 proc. – wyjaśniają analitycy KOWR.

Embargo USA

Sytuację skomplikowało dodatkowo wprowadzenie 18 października embarga przez USA na polską wieprzowinę.

– Wstrzymanie importu wieprzowiny do USA z Polski okazało się krótkotrwałe, ale miało negatywny wpływ na ceny trzody – zauważają eksperci PKO BP.

Tuczniki nadal nie drożeją

Z kolei Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej wylicza, że od dnia wprowadzenia zakazu eksportu wieprzowiny do USA notowane są spadki cen z tygodnia na tydzień.

– Pierwsze redukcje cen zakłady mięsne tłumaczyły niepewnością związaną z rynkiem amerykańskim. Po ponownym otworzeniu rynku USA tydzień później, argument niepewności przestał działać, ale cena dalej pikowała w dół. Największe spadki uwidoczniły się w cennikach tych zakładów, których wieprzowina została zawrócona do kraju w trakcie wyjaśniania zamieszania związanego z amerykańskim embargiem – wyjaśnia Związek.

Tracą rolnicy, choć nie są winni

Zdaniem przedstawicieli KZPPTCh, zakłady eksportujące do USA postanowiły zaistniałe straty przerzucić na producentów trzody chlewnej, którzy w niczym nie zawinili.

– To nie rolnicy odpowiedzialni są za eksport wieprzowiny i nie oni powinni ponosić główny ciężar nieporozumień w handlu międzynarodowym – oburzają się związkowcy.

Redukcja ceny pomiędzy 41 a 44 tygodniem wyniosła w kraju ok. 25-30 groszy w wadze żywej.

– W tym samym okresie cena niemiecka była utrzymywana bez zmian na poziomie 1,36 €/kg (wbc). Podobną stabilizację notowano w wielu innych krajach Unii Europejskiej – wyjaśnia KZPPTCh.

W opinii wielu krajowych producentów żywca wieprzowego, drastyczna redukcja cen, która miała miejsce w ostatnich tygodniach w Polsce była nieuzasadniona.

A do tego ASF

Zdaniem analityków PKO BP, przywrócenie sprzedaży powinno w końcu doprowadzić do stabilizacji rynku. Ale obawy branży budzić może nasilenie rozprzestrzeniania się wirusa ASF na terenie Europy i w Chinach.

oprac. Kamila Szałaj na podst. KOWR, PKO BP, KZPPTCH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =