Europosłowie wzywają do ograniczenia tłuszczów trans w żywności

UE powinna nałożyć obowiązujące prawnie limity zawartości przemysłowo produkowanych izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, ponieważ stwarzają one ryzyko chorób krążenia, niepłodności, Alzheimera, cukrzycy oraz otyłości u konsumentów – stwierdzono w rezolucji, przyjętej podczas głosowania w Parlamencie Europejskim. Spożycie tłuszczów trans wiążę się głównie z konsumpcją produkowanego przemysłowo, częściowo uwodnionego oleju.

 

\"rolnictwo,

 

Posłowie podkreślili, że zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, tylko 1 na 3 konsumentów w UE wie cokolwiek na temat tłuszczów trans (TFA), pokazuje, że samo oznakowanie ich występowania nie jest wystarczającym środkiem ich ograniczania. Oznakowanie występowania tłuszczów trans jest ważne, ale powinno zostać wsparte nałożeniem obowiązkowych limitów ich stosowania, najlepiej w przeciągu dwóch lat, uważają posłowie.

Posłowie podkreślają, że „istnieją dowody potwierdzające, iż wprowadzone w Danii w 2003 r. ustawowe limity przemysłowych tłuszczów trans, dzięki którym ograniczono ich zawartość w olejach i tłuszczach do 2 proc., okazały się sukcesem i przyczyniły się znacząco do zmniejszenia liczby zgonów z powodu chorób układu krążenia”.

TFA używane jest zwykle w tańszym jedzeniu, co oznacza, że ludzie z niższymi dochodami narażeni są na wyższą ich zawartość, to, z kolei przekłada się na rosnące nierówności zdrowotne, twierdzą posłowie.

Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) są to tłuszcze nienasycone występujące w żywności wytwarzanej z przeżuwaczy (produkty mleczne i mięso) oraz w sztucznych, częściowo uwodornionych olejach roślinnych. Ich spożywanie powiązano ze wzrostem ryzyka chorób krążenia. Wysokie spożycie tłuszczów trans jest czynnikiem ryzyka rozwinięcia się choroby niedokrwiennej serca, która powoduje około 660 000 zgonów rocznie w UE, czyli 14 proc. wszystkich zgonów, zgodnie z danymi Komisji Europejskiej.

Dania była pierwszym krajem UE, który ustanowił wiążące prawnie limity dla TFA w olejach oraz innych tłuszczach, w 2003 roku. Podobne obowiązkowe limity wprowadzono też w Austrii (2009), na Węgrzech (2013) i na Łotwie (2015). Dobrowolne mechanizmy ograniczania tłuszczów trans funkcjonują w Belgii, Niemczech, Holandii, Polsce oraz w Wielkiej Brytanii. Narodowe rekomendacje dietetyczne dotyczące TFA opublikowano w Bułgarii, na Malcie, w Słowacji, Wielkiej Brytanii i w Finlandii.

W czerwcu 2015 roku, Urząd ds. Żywności i Leków w USA opublikował decyzję, w której uznał, że częściowo uwodornione oleje, główne źródło przemysłowo wytwarzanych tłuszczów trans w diecie, znajdujące się w żywności przetworzonej, nie mogą być dłużej „uznawane za ogólnie bezpieczne” do używania w żywności przeznaczonej dla ludzi i zostaną zakazane do czerwca 2018 roku.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/california whopper

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,550ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE