Gorzelnie staną

Brakuje spirytusu z rolniczych gorzelni – najlepszego surowca do wyrobu wysokogatunkowych wódek. Te nie mają już co przepędzać. Zboże i ziemniaki są tak drogie, że gorzelników na nie nie stać. Gorzelnia w Miliczu, jedna z nielicznych, które przetrwały na Dolnym Śląsku, wkrótce stanie i zwolni pracowników – informuje TVP Info.

"Gorzelnia w Radzikowie jeszcze pracuje. Szczęśliwie jest surowiec – resztki ziemniaków z fabryki frytek. Rolniczej Spółdzielni nie stać na coś lepszego, np. na żyto. – Musiałby spirytus kosztować 5 zł, a on dalej kosztuje 2,40 – 2,50 – mówi prezes spółdzielni Andrzej Bratek. Oznacza to, że do kosztów produkcji surowego spirytusu gorzelnik musiałby dopłacać z przewidywanych zysków. Przetrzymanie takiej sytuacji jest już dla większości gorzelni niemożliwe. Cena żyta utrzymuje się na poziomie 800 zł.

– Nie ma takiej technologii, żeby w tej cenie się zmieścić – tłumaczy prezes z Radzikowa. Jego gorzelnia stosuje metody tradycyjne, oparte na fermentacji. Niestety, właśnie tradycyjna produkcja jest droższa, niż ta z zakładów przemysłowych, takich jak Bioagra, czy Cargill Polska. Firmy te sprzedają etanol na cele przemysłowe.

Tak źle nie było nigdy
Milicka gorzelnia ma prawie 100 lat. Ale takich kłopotów jak teraz, nie miała nigdy. 20 lat temu produkowała nawet 3 mln litrów spirytusu rocznie. Tyle, ile w tej chwili wszystkie gorzelnie rolnicze na Dolnym Śląsku. Zakład może pracować już nie dłużej niż tydzień.

– Nie mamy surowców. Wszystkie zapasy już wyczerpane – mówi Krzysztof Osmelak, właściciel gorzelni w Miliczu. Zakład przerabia jeszcze załatwione cudem ziemniaczane resztki. W 1993 roku za surowy spirytus wyprodukowany z ziemniaków dostawał 1,60 zł za litr. Paliwo kosztowało wówczas tyle samo. Teraz ma za spirytus z ziemniaków 2,60 zł. Ale cena paliwa sięga już 5 zł. – I co tu mówić o opłacalności – wzdycha ciężko właściciel.

Dzięki tradycyjnej technologii, w takich gorzelniach produkowany jest nie tylko spirytus, ale także pasza dla zwierząt. Pan Krzysztof Plewka z Piękocina przyjechał właśnie po wywar gorzelniany. Do milickich produktów ma zaufanie. Ceni także jakość alkoholu produkowanego z rolniczego surowca.

Żyto i ziemniaki produktem luksusowym

– Dobry, w zależności z czego jest – stwierdza pan Krzysztof fachowo. Potakuje mu Józef Inorowicz, ze Związku Gorzelników Polskich. – Najlepsze do produkcji wysokogatunkowego alkoholu są surowe spirytusy zbożowe i ziemniaczane z rolniczych gorzelni – tłumaczy. Ale żyto i ziemniaki to teraz luksusowe surowce. Zdrożały nawet o 300 proc. Gorzelników na nie nie stać. W efekcie surowy spirytus z rolniczych gorzelni stał się towarem poszukiwanym i… deficytowym. – Jest bardzo duże zapotrzebowanie – mówi Józef Inorowicz. – Porządnego, taniego spirytusu na pewno brakuje – wtóruje mu Krzysztof Osmelak z Milicza.

Braki na rynku nie wpływają jednak na cenę surowego spirytusu, oferowaną rolniczym gorzelniom. Wódki także nie zabraknie. Spirytus, w razie braków, napłynie z krajów Unii Europejskiej i z gorzelni przemysłowych, o wysokowydajnych technologiach. – Tyle że wódka będzie gorsza – z goryczą stwierdza Andrzej Bratek z Radzikowa" – informuje TVP Info.

Źródło: Jadwiga Jarzębowicz, TVP Wrocław, TVP Info, www.tvp.info, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE