Grupa Producentów Rolnych NATURA: Dlaczego postawiliśmy na rolnictwo zrównoważone?

Jedyną stałą rzeczą na świecie jest zmiana, która wymaga od człowieka nieustannego uczenia się elastyczności w myśleniu, podejmowaniu decyzji i działaniu. Tak też jest w rolnictwie. Jeśli dzisiaj nie podążysz za zmianami, jutro cię nie ma. Grupa Producentów Rolnych NATURA zdradza, dlaczego postawiła na rolnictwo zrównoważone.

Grupa Producentów Rolnych NATURA, rolnictwo zrównoważone, ASAP, rolnik, rolnictwo, zysk rolnika, nawozy, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego,

Grupa Producentów Rolnych NATURA. Kierunek: rolnictwo zrównoważone

Rolnictwo stoi dzisiaj przed bardzo trudnym wyzwaniem. Jak produkować więcej żywności przy kurczących się zasobach naturalnych i zapewnić stabilność działalności rolniczej w dobie intensywnych zmian na świecie? Czy idea zrównoważenia odpowiada na te wyzwania, zapytaliśmy p. Adama Ścibiora, dyrektora gospodarstwa rolnego Natura Sp. z o.o w Rumsku (powiat słupski), pilotażowego gospodarstwa Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

Adam Ścibior: “Nasze gospodarstwo już od kilku lat wykorzystuje w produkcji dobre praktyki rolnicze. Ich wprowadzenie było m. in. konsekwencją realizacji zadań, jakie stawiają nam różnego rodzaju certyfikaty jakości, w tym HACCP, czy Global G.A.P. oraz spełnieniem wymagań związanych z otrzymaniem unijnych subwencji i dopłat.
Dzięki tym praktykom usprawniliśmy proces zarządzania w naszym gospodarstwie. Zwiększyliśmy kontrolę nad poszczególnymi czynnikami produkcji. Przez to zyskaliśmy większą elastyczność działania w sytuacjach kryzysowych. A tych w rolnictwie nigdy nie brakuje. Taka kontrola czyni nas mniej podatnymi na wahania koniunktury. Możemy zatem mówić o większej stabilności prowadzonego przez nas biznesu.

Co równie ważne, rolnictwo zrównoważone wpisuje się w zasady etyczne, jakie wyznajemy. Chodzi tu o produkowanie żywności z jednoczesnym poszanowaniem zasobów naturalnych i tworzeniem dobrych relacji z otoczeniem.

Dostosowanie się do wymagań certyfikatów jakości produkcji rolnej i zasad rolnictwa zrównoważonego wymagało i wciąż wymaga od nas nieustannej pracy. Warto jednak dotrzymać kroku zachodzącym zmianom na świecie i świadomie budować swoją markę na dynamicznie zmieniającym się rynku żywności”.

Zysk gospodarstwa i stabilność ekonomiczna

Adam Ścibor: Stabilność ekonomiczną gospodarstwa zapewnia nam zróżnicowanie struktury produkcji (uprawa zbóż, ziemniaków przemysłowych, materiału nasiennego zbóż i sadzeniaków ziemniaka). Dbamy również o odpowiedni dobór i zróżnicowanie zasiewów w planie rotacyjnym naszych upraw. W polu natomiast stawiamy na praktyki rolnictwa precyzyjnego takie, jak GPS, jazda równoległa w ciągnikach, czy precyzyjne siewniki. Pozwalają nam one kontrolować i sukcesywnie obniżać koszty produkcji.

Posiadamy również certyfikaty jakości, m.in.: Global G.A.P., HACCP, ISO i REDcert. Dzięki nim gwarantujemy naszym odbiorcom dobrej jakości, bezpieczne produkty rolne. To czyni nas rzetelnym i niezawodnym dostawcą. Naszą produkcję opieramy przede wszystkim na kontraktach. Przez to unikamy problemów wynikających z wahań cen rynkowych oraz nakładów związanych z wydłużonym magazynowaniem płodów rolnych.

Ochrona eksploatowanych zasobów naturalnych

Rolnictwo zrównoważone dla grupy jest bardzo ważne. W aspekcie ochrony środowiska gospodarstwo dba o dobry stan uprawianej gleby, stosuje precyzyjne nawożenie i integrowaną ochronę roślin. Podejmuje także działania na rzecz lokalnej bioróżnorodności i utrzymania czystości powietrza.

Adam Ścibor: “Staramy się zapewnić glebie odpowiedni poziom materii organicznej. Wykorzystujemy więc takie praktyki, jak: kontrola pH gleby, stosowanie poplonów, okrywy zimowej pól, przeorywanie słomy, czy nawożenie organiczne i odpowiednie zmianowanie upraw.

Utrzymanie właściwego poziomu materii w glebie wymaga jednocześnie działań poprawiających strukturę gleby i praktyk przeciwerozyjnych. W gospodarstwie Natura łączy się prace polowe, aby nie dopuścić do nadmiernego ugniatania gleby. Kontroluje się także ciśnienie w oponach maszyn. A przed i po uprawie ziemniaków – wykonuje głęboszowanie na głębokość maksymalnie do 30 cm. W okresie zimowym pola gospodarstwa pozostają okryte. To pozwala zatrzymać wodę pochodzącą z opadów tego okresu i zapobiec jej niekontrolowanym spływom. Z uwagi na nierówną powierzchnię pól, ich skłony, które trudne są w uprawie, obsiewa się trawą”.

Troska gospodarstwa o ekosystem

Agronom gospodarstwa, Arkadiusz Puchała: “Mamy świadomość tego, że nawozy i środki ochrony roślin mogą poważnie zaszkodzić środowisku i wpłynąć negatywnie na zdrowie człowieka. Dlatego w zabiegach z ich użyciem stawiamy na całkowitą precyzję. Nawożenie opieramy na badaniach gleby, które pokazuje poziom zasobności naszych pól w najważniejsze składniki odżywcze. Dzięki tym danym, dostarczamy glebie i roślinom wyłącznie brakującą ilość tych składników, nie dopuszczając do przenawożenia gleby. Stosujemy również zasady integrowanej ochrony upraw. A środki ochrony roślin i nawozy aplikujemy z wykorzystaniem technologii GPS oraz nowoczesnych rozwiązań w maszynach rolniczych. Umożliwia nam to stosowanie zmiennych miejscowo dawek, w precyzyjnej ilości, podawanych w odpowiednim czasie i w sposób mniej ingerujący w lokalny ekosystem.

Troska gospodarstwa o ekosystem przejawia się również w jego działaniach na rzecz zachowania lokalnej bioróżnorodności, która zapewnia mu tak ważną dla upraw równowagę biologiczną. W tym aspekcie Natura stawia na zalesianie okolic i utrzymanie zieleni w sąsiedztwie swoich pól. Dokarmia też zwierzęta w lesie, zatrzymując je tym samym w ich naturalnym siedlisku. Przez to nie wyrządzają one tak dotkliwych szkód w polu”.

Społeczna odpowiedzialność

Adam Ścibor: “Nasze gospodarstwo funkcjonuje i rozwija się przede wszystkim dzięki naszym pracownikom. To w większości młoda, chętnie ucząca się od swoich doświadczonych kolegów i oddana temu, co robi, kadra. Doceniamy ich pracę i przywiązanie do firmy oraz zasad, które w niej panują. Staramy się wspierać ich rozwój zawodowy poprzez szkolenia oraz dbać o dobre relacje w zarówno w pracy, jak i poza nią.
Pamiętamy też o tym, że nasza działalność rolnicza ma wpływ na życie okolicznych mieszkańców.

Chcemy zatem, aby poprzez działania, polegające na naszym zaangażowaniu w poprawę lokalnej infrastruktury i wsparciu społecznej aktywności naukowej, kulturalnej, czy sportowej, ta obecność w ich życiu zaowocowała obopólnymi korzyściami.

Zmiana z intensywnego na bardziej zrównoważony sposób gospodarowania wymaga czasu. Dopiero w określonej jego perspektywie możliwa jest ocena efektów tej zmiany. W naszym gospodarstwie rolnym pozytywne efekty wynikające ze stosowania praktyk rolnictwa zrównoważonego są już coraz bardziej widoczne. To utwierdza nas w przekonaniu, że warto postawić na zrównoważony rozwój.

Redakcja ASAP

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP na podstawie wywiadu z p. Adamem Ścibiorem, dyrektorem GPR Natura Sp. z o.o. w Rumsku oraz z agronomem p. Arkadiuszem Pruchałą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 4 =