HPAI: 11 województw z ograniczeniami eksportowymi do Bośni i Hercegowiny

Ze względu na obecną sytuację epizootyczną związaną z wirusem grypy ptaków (HPAI) w Polsce władze Bośni i Hercegowiny z dniem 12 stycznia 2022 r.  wprowadziły zakaz eksportu dla 11 województw, tj.: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, łódzkiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego.

HPAI: 11 województw z ograniczeniami eksportowymi do Bośni i Hercegowiny
HPAI: 11 województw z ograniczeniami eksportowymi do Bośni i Hercegowiny

Zakaz dotyczy następujących towarów:

1. żywego drobiu, ptaków bezgrzebieniowych (w tym ptaków kiwi, emu, nandu i strusi), dzikich ptaków łownych oraz innych ptaków hodowlanych i utrzymywanych w niewoli, w tym ptaków przemieszczanych jako zwierzęta towarzyszące;

2. piskląt jednodniowych;

3. jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;

4. zarodków drobiu, ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;

5. świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;

6. produktów z mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;

7. innych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących od ptaków przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta, do użytku przemysłowego lub rolniczego;

8. niespreparowanych trofeów myśliwskich pochodzących od ptaków oraz niespreparowanych ptasich piór bądź części piór.

Europa doświadcza dużych strat z powodu HPAI

Zakaz nie dotyczy następujących towarów:

– hermetycznie zamkniętych, poddanych obróbce termicznej konserw drobiowych lub z dzikich ptaków łownych, które podczas produkcji zostały poddane sterylizacji przynajmniej FO 3 lub większej;

– produktów jajecznych, które przed lub podczas produkcji zostały poddane obróbce cieplnej za pomocą suszenia – produkcja jajek w proszku, pasteryzacja lub sterylizacja;

– produktów poddanych obróbce cieplnej, w których podczas tego procesu osiąga się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz produktu;

– piór lub części piór, które zgodnie z posiadaną deklaracją zostały poddane obróbce parą wodną lub inną metodą, która zapewnia, że czynniki chorobotwórcze nie mogą zostać przeniesione na tę przesyłkę.

Źródło: GIW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,941ObserwującyObserwuj
7,180SubskrybującySubskrybuj

Wnioski na modernizację gospodarstw wydłużone o miesiąc

Do 27 czerwca 2022 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w dwóch obszarach – rozwój...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE