Produkcja margaryn* w Polsce w latach 2004-2008 wykazywała tendencje spadkowe, obniżając się z ok. 355 tys. t. do 341 tys. t (wyniki produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach, GUS) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Od 2009 roku odnotowywany jest trend wzrostowy (produkcja margaryn wzrosła z 363 tys. t w 2009 roku do ok. 397 tys. t w 2011 roku).
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2012 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały ok. 222 tys. t margaryn, tj. o prawie 7% więcej niż w analogicznych miesiącach ub.r. (dane GUS).
Import margaryn w okresie styczeń-lipiec br. osiągnął poziom 61 tys. t i był aż o 80% wyższy niż przed rokiem.
Z kolei eksport w analizowanych miesiącach wyniósł ponad 75 tys. t i był o 10% wyższy niż w analogicznym okresie ub. r. (za IERiGŻ, Rynek rolny, październik 2012).
(* margaryna i mieszanki do smarowania pieczywa o obniżonej i niskiej zawartości tłuszczów, z wyjątkiem płynnej).
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,