Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych przedstawił wstępne wyniki plonowania pszenicy jarej w 2017 r. w doświadczeniach porejestrowych. Pochodzą one ze wszystkich doświadczeń, ale autorzy badań zastrzegają, że nie są jeszcze w pełni zweryfikowane i mogą ulec niewielkiej zmianie.
W tym roku badania przeprowadzono w oparciu o wzorzec ( Jarlanka, Tybalt, Harenda), który na poziomie a1 (przeciętny poziom agrotechniki) dał plon 74,4 dt/ha. Natomiast na poziomie a2 (wysoki poziom agrotechniki, a więc zwiększone nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed wyleganiem i chorobami) plon wyniósł 82,8 dt/ha.
Na poziomie a1 najwyżej plonowały:
Odmiany jakościowe (grupa A)
- Goplana – 101 proc. wzorca
- Nimfa – 101 proc. wzorca
- Jarlanka – 100 proc. wzorca
- Mandaryna – 100 proc. wzorca
- WPB Skye – 100 proc. wzorca
Odmiany chlebowe (grupa B)
- Frajda – 102 proc. wzorca
- Harenda – 101 proc. wzorca
Na poziomie a2 najwyżej plonowały:
Odmiany jakościowe (grupa A)
- Rusałka – 103 proc. wzorca
- Goplana – 102 proc. wzorca
- Nimfa – 101 proc. wzorca
- Jarlanka – 100 proc. wzorca
- WPB Skye – 100 proc. wzorca
- Tybalt – 100 proc. wzorca
- KWS Torridon – 100 proc. wzorca
Odmiany chlebowe (grupa B)
- Frajda – 104 proc. wzorca
- Harenda – 100 proc. wzorca
oprac. Kamila Szałaj, fot. Marta Nowak
Źródło: COBORU